Direct naar inhoud

Boskalis lonkt naar olie uit het Midden-Oosten — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 augustus 2022

De verdiensten aan fossiele brandstoffen zijn nu zo hoog, dat landen in het Midden-Oosten massaal in olieprojecten investeren. Voor maritiem dienstverlener Boskalis liggen daar kansen, zegt bestuursvoorzitter Peter Berdowski van de Nederlandse multinational.

Volgens Berdowski, die donderdag de halfjaarcijfers van Boskalis presenteerde, hangt er in het Midden-Oosten nu een sfeer van: “Laten we zo veel mogelijk olie oppompen”. Voor de baggeraar uit Papendrecht liggen in Saoedi-Arabië en het Verenigde Arabische Emiraten “het komende decennium mooie bedrijfskansen”, aldus de ceo.

De Boka Vanguard, een groot transportschip van Boskalis. (Foto: Boskalis)

De huidige hoge olie- en gasprijzen maken de cijfers uitstekend. De brutowinst komt 29% hoger uit op €292 mln. €50 mln van verdiensten is toe te schrijven aan de verkoop van havensleepactiviteiten in Azië.

De omzet ligt dit eerste half jaar 22% hoger dan de eerste zes maanden van vorig jaar, op €1,61 mrd. Met name in de baggerdivisie nam de omzet toe door het aanleggen van een internationale luchthaven in de baai van Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen.

Een paar jaar geleden ging het echt beduidend minder goed, maar nu zit het orderboek met €5,37 mrd bomvol en heeft Boskalis zelfs keuze om projecten af te wijzen met minder marge, zegt Jasper Jansen, analist bij de Vereniging van Effectenbezitters.

Saoedi-Arabië

Jarenlang lage olieprijzen, magere opbrengsten in de offshore windenergiesector, gevolgen van de pandemie en periodes van reorganisaties speelden het bedrijf parten. Maar nu lonkt het zwarte goud, blijkt uit Berdowski’s toelichting op de resultaten. Voor olieplatformen op zee levert het bedrijf kabels en pijpleidingen. “Ik heb in Saoedi-Arabië lange tijd niet zo’n groot aantal tenders voor olieprojecten gezien als nu. Boskalis kijkt daar heel serieus naar”, aldus Berdowski.

Boskalis heeft in het Midden-Oosten weinig projecten in vergelijking met Azië en Europa. Groeien in die regio kent ook risico’s, want landen staan erom bekend laat te betalen, zegt financieel directeur Carlo van Noort.

In de offshore windenergiesector vallen de opbrengsten juist tegen. Omdat het in vergelijking met de olie- en gassector een relatief jonge markt is, zijn de risico’s hoog en de opbrengsten laag. “Waarom zou een bedrijf in een risicovol windpark op zee in Taiwan investeren als de olieprojecten in Saoedi-Arabië als paddenstoelen uit de grond schieten?”, zegt de Boskalis-topman.

Offshore wind

Die analyse deelt niet iedereen. Hoewel de winst van de duurzame energiesector veel lager is dan de miljarden die olie- en gasbedrijven nu verdienen, zijn de koerswinstverhoudingen voor fossiele bedrijven vele malen lager, schreef deze krant eerder. Volgens veel beleggers heeft fossiel niet de toekomst.

Jansen: “Ik ken Berdowski als een man die kapitaal en middelen wil inzetten waar het rendement het hoogst is. Ik begrijp dat hij nu naar het Midden-Oosten kijkt, maar het is wel een kortetermijnverdienmodel. Op de lange termijn zal Boskalis manieren moeten vinden om meer geld te verdienen in de duurzame energiesector. Daar ligt de toekomst voor het bedrijf.”

Het bod van HAL

Ondanks de goede cijfers, bleef de beurskoers donderdag nagenoeg op dezelfde waarde staan als woensdag, net iets boven de €32 per aandeel. Beleggers lijken het bod van investeringsmaatschappij HAL, tevens eigenaar van FD Mediagroep, af te wachten. Begin dit jaar kondigde HAL aan alle aandelen Boskalis te willen kopen en het bedrijf van de beurs wil halen. Het bood €32,50 per aandeel, wat neerkomt op een waardering van €4,2 mrd.

Berdowski zei destijds het bod “niet onredelijk” te vinden en legde het neutraal voor aan de aandeelhouders. Sommige beleggers vinden het echter veel te laag. Berdowski wilde er daar donderdag niets over zeggen. Woensdag komt het bod ter sprake op een aandeelhoudersvergadering.