De wortels van het Europese emissiehandelssysteem ETS liggen eind vorige eeuw, toen in Kyoto internationale afspraken werden gemaakt over de reductie van CO₂. In deze eerste podcast draait Tijdo van der Zee de tijd daarom dertig jaar terug: hoe liep die weg van Kyoto naar het ETS en waarom werd er voor dit systeem gekozen? Te gast zijn Paul Koutstaal en Alexander de Roo. De Roo (GroenLinks) was als Europarlementariër betrokken bij de invoering van het ETS; Koutstaal (PBL) promoveerde in 1996 aan de universiteit van Groningen op emissiehandel.
De energietransitie is volop gaande, en even hard woedt er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).
Vanaf woensdag 23 maart komt elke drie weken een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS. Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!
Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.