Direct naar inhoud

Den Haag moet voor 1 april besluit nemen over gaswinning Ternaard — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 31 januari 2024

Staatssecretaris Vijlbrief moet voor 1 april een besluit nemen over het al dan niet toestaan van gaswinning door de NAM onder de Waddenzee vanaf het Friese vasteland. Dit heeft de Raad van State deze woensdag besloten.

Scholeksters boven een kwelder aan de Waddenkust van Noord-Friesland bij Ternaard in december 2023. Op de achtergrond de kerk van Wierum. (Foto: Sijmen Hendriks/ANP)

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) had het liefst gezien dat de Raad van State het rijk een termijn tot twee weken na de uitspraak had gegeven om een besluit te nemen. Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) vroeg de rechter om een “redelijke termijn”, namelijk tot het einde van het eerste kwartaal van dit jaar. Tijdens de behandeling van de zaak op 10 januari had de NAM al aangegeven met die termijn te kunnen leven.

De RvS zegt in haar uitspraak dat het geen reden ziet om zelf met een andere termijn te komen, en dus is 1 april nu de nieuwe deadline -op straffe van een dwangsom van €250 per dag, met een maximum van €37.500.

De Raad geeft daarnaast de NAM gelijk bij het in gebreke stellen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in september vorig jaar, omdat het besluit veel te lang op zich laat wachten. Al in 2019 diende de NAM een aanvraag in voor een vergunning. Omdat een reactie van EZK op de ingebrekestelling uitbleef volgde uiteindelijk deze zaak bij de RvS en de verbeurdverklaring van een dwangsom voor EZK à €1.442, overeenkomstig het maximumbedrag dat de wet daarvoor stelt.

Omstreden

De overheid gaf tijdens de zitting eerder deze maand als reden van de vertraging in de besluitvorming de politieke en maatschappelijke onrust. Het gaat namelijk om gaswinning onder de Waddenzee, ook al komt de boorlocatie bij het Noord-Friese dorp Ternaard. In 2021 verschenen er twee, op verzoek van de Tweede Kamer gemaakte studies met tegenstrijdige adviezen die de politieke spagaat duidelijk maken.

De Waddenacademie stelde dat de minister de vergunning voor gaswinning bij Ternaard kan en moet weigeren. Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen kwamen juist met de conclusie dat het rijk geen wettelijke mogelijkheden heeft om instemming met het gaswinningsplan voor Ternaard te weigeren.

In 2022 kwam vervolgens werelderfgoedorganisatie Unesco naar buiten met zorgen over het gebied, dat immers de status van werelderfgoed heeft. Staatssecretaris Vijlbrief heeft nog geen keuze kunnen maken tussen, simpel gezegd, belangen van het bedrijfsleven en de milieubeweging. Overigens zijn ook lokale overheden in Friesland tegen gaswinning onder de Waddenzee.

Delen op sociale media