Direct naar inhoud

DigiWatt Energie neemt vergunning Youfone over

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 9 april 2024

Twee jaar geleden kreeg telecombedrijf Youfone een leveringsvergunning voor stroom en gas. Nu Youfone wordt ingelijfd door KPN, neemt DigiWatt Energie de vergunning voor stroom over. Onder de naam Awesems Energie richt het zich op bedrijven en particulieren met een laadpaal.

Afgelopen maand gaf toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), na aanvankelijke twijfel, goedkeuring aan de overname van Youfone door KPN. De telecomreus betaalt €200 mln voor de Nederlandse activiteiten van het bedrijf. Dat wil zeggen: de 540.000 klanten met data- en belabonnementen. KPN had geen interesse in de plannen van Youfone op de Nederlandse energiemarkt, liet een KPN-woordvoerder afgelopen zomer al weten aan het FD.

Die leveringsvergunning is per 6 oktober overgenomen door DigiWatt Energie, blijkt deze maandag uit een bericht van de ACM. Dat wil zeggen: de vergunning voor levering van elektriciteit. De leveringsvergunning voor gas was op dat moment al ingetrokken door de ACM. Youfone had daar zelf om verzocht, omdat zij geen gas leverde aan kleinverbruikers.

(Foto: Owen O’Brien/ANP)

Elektrische auto’s

DigiWatt had sowieso geen interesse in de vergunning voor gas, stelt mede-oprichter René van der Kracht. De vergunning voor elektriciteit zal gebruikt worden op naam van het bedrijf Awesems Energie, een samenvoeging van awesome en sems, wat weer een afkorting is voor smart e-mobility solutions. Dat richt zich op klanten met elektrische auto’s, zowel bedrijven als particulieren.

Awesems neemt geen klanten over van Youfone. Het overnemen van de vergunning is echter interessant voor het bedrijf, omdat het een snelle manier is om contracten aan te kunnen bieden, stelt Van der Kracht. Het aanvragen van een nieuwe vergunning is volgens hem een proces dat veel papierwerk vergt en vele maanden kan duren.

Per 1 maart biedt Awesems energiecontracten aan. Eerder bood het bedrijf al laadinfrastructuur aan, waaronder snelladers. Die combinatie moet het bedrijf robuuster maken en de continuïteit waarborgen, zegt Van der Kracht. “Het is een jonge markt, met veel versplintering. Veel bedrijven zijn afhankelijk van anderen. Wij hebben nu zelf controle over de laadpalen, de slimme software en de energiecontracten.”

Slim laden

Awesems specialiseert zich in smart charging, waarbij het tijdstip en de snelheid van het opladen van een auto afhangt van bijvoorbeeld de beschikbaarheid van duurzame stroom, lage prijzen of de optimale benutting van het stroomnet in de wijk.

Op termijn wil het bedrijf de batterijen van auto’s via bi-directioneel laden ook kunnen inzetten als bijvoorbeeld buurtbatterij, om het stroomnet in wijken te kunnen ontzien. Dat is vooralsnog een techniek die in de kinderschoenen staat.

Delen op sociale media