Direct naar inhoud

Drenthe: louter commercieel gebruik Norg uit den boze — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 20 oktober 2017

Drenthe vindt dat gasopslag Norg alleen mag worden ingezet om de productie uit het Groningenveld te verlagen. Louter commercieel gebruik is uit den boze, zo schrijft het provinciebestuur in een brief aan minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD).

De gasopslag in Langelo, eigendom van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), is van toenemend belang voor het Nederlandse gassysteem. Nu in Groningen steeds minder en vlakker wordt gewonnen, moet Norg in de wintermaanden bijspringen om te voorkomen dat er tekorten ontstaan. Vooral om die reden stemde minister Kamp drie jaar geleden in met een uitbreiding van de capaciteit van de opslag, van 3 naar 7 miljard kubieke meter. Eind 2014 werd die uitbreiding voltooid. Maar om ook van die extra ruimte gebruik te kunnen maken, is een verhoging van de toegestane maximale druk in een van de compartimenten nodig.

Beide zaken vindt de provincie geen goed idee. In een brief aan de bewindspersoon schrijft het college van Gedeputeerde Staten dat het “voor ons niet acceptabel [is] dat er in Drenthe een groter risico op schade gaat ontstaan na het verhogen en verlagen van de druk”. Weliswaar erkent het bestuur dat Norg “mogelijk een cruciale rol” speelt op het gebied van leveringszekerheid, maar dat mag niet betekenen dat de problemen zich gaan verplaatsen van Groningen naar Drenthe. Bovendien heeft de provincie bedenkingen bij de noodzaak van de -dus al gerealiseerde- verhoging van het productievolume. “Wij gaan ervan uit dat van louter commercieel gebruik van de opslag geen sprake mag en zal zijn.”

Raad van State
Over de drukverhoging is meermaals geprocedeerd. Nadat Kamp had besloten dat de verhoging is toegestaan, stapten de gemeenten Leek en Noordenveld naar de Raad van State. De hoogste bestuursrechter bepaalde in maart van dit jaar dat de minister met een betere motivering moet komen, maar hield het besluit zelf overeind. Daarop maakten diezelfde gemeenten opnieuw de gang naar de Raad. Nu verzochten zij de rechter de NAM te verbieden om, in afwachting van de nadere motivering van Kamp (op de planning voor februari komend jaar), deze winter al de druk te verhogen. Vorige maand werden zij volledig in het gelijk gesteld.