Direct naar inhoud

Enexis investeert recordbedrag, waarvan half miljard in elektriciteitsnetten

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 februari 2020

Netwerkbedrijf Enexis verwacht in 2020 ongeveer €878 mln in zijn gas- en stroomnetwerken te investeren. Dat is een nieuw record voor de netbeheerder in de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg. Ten opzichte van vijf jaar geleden ligt het investeringsniveau inmiddels zo’n 50% hoger.

Door de energietransitie en aantrekkende economie hebben de netbeheerders de laatste jaren te maken met een sterk groeiend werkpakket. Het aantal aanvragen voor nieuwe aansluitingen groeit elk jaar verder, en daardoor zijn ook steeds grotere investeringen nodig in de achterliggende netten. Dit jaar verwacht Enexis dat een recordbedrag van €878 mln wordt geïnvesteerd. De afgelopen twee jaar lag het investeringsniveau bij Enexis met zo’n €800 mln ook al hoog, maar ten opzichte van 2015 liggen de investeringen dit jaar zo’n 50% hoger, volgens woordvoerder Jan Bakker. Vorige maand maakte Alliander ook al bekend in 2020 een recordbedrag te gaan investeren, dat met €882 mln overigens erg dicht bij dat van Enexis ligt.

Onder het motto ‘schaarste vraagt om focus’ hanteert Enexis in 2020 vier prioriteiten voor zijn investeringen: veilig werken, klantgedreven werk, verbeterprojecten voor de klant en de energietransitie versnellen. Met €330 mln gaat het grootste deel van de investeringen naar de provincie Noord-Brabant. Daarna volgt Limburg met €171 mln. Voor Overijssel, Groningen en Drenthe -de drie provincies waar Enexis de grootste problemen heeft met capaciteitsschaarste- heeft Enexis respectievelijk €162 mln, €133 mln, en €82 mln gereserveerd.

Geplande investeringen in 2020 per provincie. (Illustratie: Enexis)

Dat er meer wordt geïnvesteerd in de zuidelijke provincies lijkt op het eerste gezicht opvallend, gezien de grote problemen die Enexis juist in het noorden van het land heeft om alle vraag naar transportcapaciteit aan te kunnen. In het zuiden heeft Enexis door de aanwezigheid van grote steden en industrie echter veel meer aansluitingen dan in het relatief dunbevolkte noorden, en dus is het logisch dat het zwaartepunt van de investeringen in het zuiden ligt, zo legde woordvoerder Jan Bakker vorig jaar uit.

Daarnaast zijn in het noorden veelal grootschalige netverzwaringen nodig, zoals nieuwe schakelstations die Enexis samen met hoogspanningsnetbeheerder Tennet bouwt. Zulke projecten vergen meerdere jaren aan voorbereiding, en dus zal een deel van de investeringen in het noorden pas later zijn beslag krijgen.

Hoofdkantoor van Enexis in Den Bosch. (Foto: Enexis)

In alle vijf provincies wordt het meest geïnvesteerd in versterking of uitbreiding van de elektriciteitsnetten. Bij die investeringen gaat het grotendeels om uitbreidingen en verzwaringen om meer capaciteit in het net te creëren, maar ook om het plaatsen van zogeheten DALI-boxen (DALI staat voor distributie-automatisering light). In totaal tellen deze plannen voor uitbreiding, versterking en digitalisering van de elektriciteitsnetten op tot €531 mln. Daarnaast investeert Enexis €228 mln in de gasnetwerken, en €119 mln in het plaatsen van slimme meters.

Schaarste

In 2019 lijkt Enexis minder geïnvesteerd te hebben dan in het begin van het jaar verwacht werd, maar dat heeft volgens woordvoerder Bob Winckels te maken met een andere definitie van het werkpakket (het totaal aan investeringen). Volgens het jaarplan zou Enexis in 2019 €845 mln investeren, nu maakt de netbeheerder bekend dat het werkpakket uitkwam op €800 mln. “Maar dat is appels met peren vergelijken”, zegt Winkels. “Een aantal kosten die we vorig jaar meetelden, zitten niet in die €800 mln. Als we wel dezelfde definitie zouden hanteren, zouden we juist hoger uitkomen, op zo’n €860 mln.”

Enexis kampte volgens het jaarplan wel met “schaarste aan personeel en materialen” in 2019, waardoor sommige geplande investeringen uitgesteld werden. Dat raakte vooral werkzaamheden aan de elektriciteitsinfrastructuur, en bij de gaswerkzaamheden werd de vervanging van een hoofdleiding in Limburg uitgesteld.

Correcties & aanvullingen

Dit artikel is aangepast op 5 februari 2020. In de laatste twee alinea’s is toegelicht dat Enexis ten opzichte van een jaar geleden een andere definitie hanteert van het totaal aan investeringen -het werkpakket. In een eerdere versie werd die nuance niet gemaakt, waardoor het leek alsof Enexis in 2019 minder had geïnvesteerd.