Direct naar inhoud

Energiebedrijven over corona in Nederland: vinger aan de pols

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 28 februari 2020

Nu de eerste gevallen van besmetting met het coronavirus in Nederland zijn vastgesteld, zeggen energiebedrijven en netbeheerders goed de vinger aan de pols te houden. Over het algemeen worden de richtlijnen van het RIVM gevolgd. Enkele bedrijven nemen bovenop die richtlijnen strengere maatregelen, bijvoorbeeld thuiswerken na een reis naar een risicogebied.

Diverse bedrijven nemen maatregelen om de hygiëne van de werknemers te bevorderen. Regelmatig handen wassen is een goede manier om besmetting te voorkomen. (Foto: Rob Engelaar.Hollandse Hoogte)

Corona in Nederland

De tweede coronabesmetting in Nederland is bevestigd door het RIVM. Het gaat om een vrouw uit Diemen. Daar zit ze in thuisisolatie.

De vrouw is een medewerker van het Amsterdam UMC, de fusie-organisatie van het AMC en VUmc. Ze werkt zelf op de locatie AMC, maar in het ziekenhuis verricht ze geen patiëntgebonden werkzaamheden. De kans op besmetting in het ziekenhuis is klein, ondanks het feit dat ze gisteren korte tijd aan het werk is geweest. Wat ze precies doet, wordt uit privacyoverwegingen niet bekendgemaakt.

Donderdag werd het virus al geconstateerd bij een ondernemer uit Loon op Zand. Hij is woensdag opgenomen in een ziekenhuis in Tilburg en verblijft daar in isolatie. Volgens de burgemeester van Tilburg, die vlak voor 13.00 uur op vrijdag een persconferentie gaf, gaat het relatief goed met hem en wordt nagedacht over thuisisolatie. Overigens was hij nog niet besmet tijdens carnaval, wat hij in Tilburg heeft gevierd.

(Bron: Het Financieele Dagblad)

“We maken onderdeel uit van de vitale infrastructuur in Nederland”, reageert woordvoerder Koen de Lange op de vraag of het coronavirus bij Stedin op het netvlies staat, “dus natuurlijk hebben we er over nagedacht”. Vooralsnog ziet Stedin de richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) als leidend. Daarnaast treft de netbeheerder kleine maatregelen om de hygiëne te bevorderen, aldus De Lange. Te denken valt aan (zak)doekjes en desinfecterende gel. Net als Stedin heeft collega netbedrijf Alliander extra hygiënemiddelen besteld, laat woordvoerder Peter Hofland weten, en ook Edwin van de Haar van Eneco maakt daar melding van.

Wanneer een werknemer van Stedin deze krokusvakantie is gaan skiën in Noord-Italië, dan is die persoon aanstaande maandag gewoon welkom op kantoor. De Lange: “We volgen ook daarin de lijn van het RIVM.” Op de speciale coronawebsite met vragen en antwoorden staat inderdaad te lezen dat iemand die in een risicogebied is geweest, niet geweerd hoeft te worden op kantoor. “Als zij geen gezondheidsklachten hebben, kunnen zij gewoon naar hun werk. […] Als iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit een risicogebied echter gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.”

“Vermijd handen geven.”

Richtlijn van Tennet

Een rondgang langs diverse bedrijven in de energiesector leert dat de meeste bedrijven net iets strenger omgaan met deze richtlijn dan Stedin doet. Navraag bij Tennet leert dat medewerkers van de landelijke elektriciteitsnetbeheerder die in een risicogebied zijn geweest -China, Zuid Korea, Singapore, Iran, Irak en het noorden van Italië- tenminste twee weken thuis dienen te blijven. Bovendien is het niet toegestaan “om personen te ontvangen op Tennet-locaties of externe locaties die de afgelopen veertien dagen in de bovengenoemde landen/regio’s zijn geweest of er doorheen zijn gereisd”.

Vergelijkbare maatregelen worden door Gasunie genoemd. Woordvoerder Michiel Bal: “Er gelden adviezen voor onze medewerkers als het gaat om reizen naar het buitenland en het ontvangen van bezoekers. Reizen naar of door een gebied met besmetting is namelijk niet toegestaan en ook vragen we vooraf aan bezoekers of ze in een gebied met besmetting zijn geweest. In dat geval verplaatsen we het bezoek naar een ander moment.”

“Naast de beperkingen geven wij adviezen welke (hygiëne)maatregelen medewerkers zelf kunnen nemen om besmetting te voorkomen”, aldus Bal van Gasunie. Tennet geeft daarbij zelfs het advies “Vermijd handen geven”. Bijna dagelijks worden updates verstrekt over de te volgen richtlijn. Woordvoerder Jeroen Brouwers: “De ontwikkelingen rondom het Sars-CoV-2-virus worden gemonitord door een kernteam van HR en Safety & Security. Dit beleid wordt continu geëvalueerd en zo vaak als nodig bijgesteld.”

Levend document

Dat vinger-aan-de-pols-principe wordt gehuldigd door alle bedrijven waar Energeia mee sprak. Michael Verheul van het multinationale bedrijf Engie noemt de richtlijnen rond corona “een levend document”. Voor de risicogebieden geldt een zakelijk reisverbod, en wie na een privéreis terugkeert uit een risicogebied moet eerst contact opnemen met de huis- of bedrijfsarts. Pas wanneer die groen licht geeft, is de werknemer weer welkom binnen de muren van een Engie-kantoor.

Vattenfall laat weten dat “alle werknemers die terugkomen uit bijvoorbeeld Italië, Singapore, China en Taiwan verplicht twee weken thuiswerken”. Woordvoerder Robert Portier specificeert: “Ook willen we niet dat onze werknemers daar een tussenlanding maken.” Net als bij Tennet is er bij het Zweedse staatsbedrijf een kernteam dat in de gaten houdt of het beleid moet worden aangescherpt. “Pandemic coordinators”, noemt Portier de leden van dit internationale team. Voor Nederland geldt bij Vattenfall nog hetzelfde advies als donderdag, ondanks de komst van de eerste twee coronapatiënten.

Gezondheidsmanager bij Vattenfall, Merlyn Esajas, geeft daar twee redenen voor. Hoewel energielevering en elektriciteitsproductie officieel niet tot de vitale infrastructuur worden gerekend, meent Esajas wel dat het bedrijf een essentiële functie in de maatschappij vervult. Om die reden is continuïteit van de bedrijfsvoering heel belangrijk. Daarnaast is Vattenfall een internationaal opererend bedrijf, dat in dit geval dus van doen heeft met de Nederlandse autoriteiten, maar ook de Zweedse en de Duitse. Uit al die contacten is de bedrijfsaanpak van Vattenfall gedestilleerd.

Voorbereid

Op de vraag of de soms scherpe maatregelen niet overtrokken zijn en daardoor bijdragen aan maatschappelijke onrust en mogelijk zelfs paniek, reageert Esajas ontkennend: “Wij hebben niet het gevoel dat we paniek aanjagen. We bereiden ons voor, om de situatie te voorkomen dat we straks geen energie meer zouden kunnen leveren.”

Vattenfall is ook voorbereid op een mogelijke pandemie, stelt de manager. Maar die voorbereiding staat los van de huidige Covid-19-uitbraak. Vattenfall heeft standaardplannen op de plank liggen voor wanneer zich een crisissituatie voordoet. Hoe die plannen eruit zien, daar wordt niet op vooruit gelopen.

Er wordt in de energiesector dus volop nagedacht over de situatie dat Nederland een risicogebied wordt, maar het achterste van de tong laten de meeste woordvoerders niet zien. “We zijn er achter de schermen volop mee bezig, maar ik wil niet op de zaken vooruitlopen”, zegt bijvoorbeeld Robin Janszen van Essent. Edwin van de Haar van Eneco laat zich in vergelijkbare termen uit: “Ons denken staat niet stil.” Gasunie-woordvoerder Bal: “Uiteraard hebben wij, als onderdeel van de vitale sector, draaiboeken klaarliggen.”