Direct naar inhoud

Energie-evenementen uitgesteld vanwege coronavirus

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 maart 2020

In verband met het nieuwe coronavirus hebben verschillende organisatoren van energiegerelateerde beurzen of congressen uit voorzorg hun evenement uitgesteld. Niet alle congresorganisaties volgen echter die lijn.

Het evenementenbureau Good! heeft de vakbeurzen Solar Solutions en Duurzaam Verwarmd, die gelijktijdig plaatsvinden en gepland stonden voor 17 tot en met 19 maart, verplaatst naar 7 tot en met 9 september. “Inmiddels is er officieel een uitbraak in Nederland vastgesteld door het RIVM en dreigt er een verdere verspreiding. Uiteraard heeft de gezondheid van onze exposanten en onze 15.000 bezoekers onze hoogste prioriteit. Daarom zien wij geen andere mogelijkheid dan dit uitstel”, zegt Rolf Heynen, directeur van de twee vakbeurzen.

Vanwege de verspreiding van het nieuwe coronavirus (COVID-19) heeft de organisatie van Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd besloten om deze vakbeurzen te verplaatsen naar maandag 7 tot en met woensdag 9 september. (Foto: Good!)

Behalve zorgen bij de exposanten over de veiligheid van hun personeel, speelt volgens Heynen bij de beslissing tot uitstel ook mee dat het bezoekersaantal lager zou kunnen uitvallen doordat bedrijven hun medewerkers niet naar grote evenementen laten gaan. De locatie blijft de Expo Haarlemmermeer.

Ook de grote internationale technologiebeurs Hannover Messe is vanwege het Corona-virus uitgesteld, heeft de organisatie Deutsche Messe deze woensdag bekendgemaakt. De beurs zou plaatsvinden in april, maar wordt uitgesteld naar de week van 13 tot en met 17 juli. Volgens Deutsche Messe is de beslissing genomen op aanraden van de regionale gezondheidsautoriteit. Alleen met zeer ingrijpende voorzorgsmaatregelen, zoals koortsmetingen bij alle ingangen en het weren van mensen uit risicogebieden, had de beurs doorgang kunnen vinden. Volgens de organisatie was het niet haalbaar om alle voorgestelde maatregelen toe te passen.

Een andere grote beurs die is uitgesteld is Revolution, een grote conferentie over duurzame mobiliteit. Organisatoren EVBox en Everon hebben het congres verplaatst van 31 maart naar 8 september. De locatie blijft de Westergasfabriek in Amsterdam. De organisatie stelt in een persbericht dat de gezondheid en veiligheid van bezoekers de belangrijkste reden is om, gezien “de onzekere situatie rond de uitbraak van het Coronavirus”, het evenement uit te stellen.

Locatie behouden lastig bij uitstel

Behoud van de locatie lijkt een belangrijke reden om tijdig te kiezen voor uitstel en niet te lang af te wachten hoe de situatie met het coronavirus zich verder ontwikkeld. “Door nu dit besluit te nemen, bleek het nog mogelijk om vervangende data te vinden in Expo Haarlemmermeer, de gebruikelijke locatie van Solar Solutions International en Duurzaam Verwarmd”, aldus directeur Rolf Heynen van Good!. Volgens het evenementenbureau is het nu nog mogelijk om de beurs in zijn geheel te verschuiven en het programma hetzelfde te houden. Ook blijven reeds aangeschafte tickets geldig.

Geen nieuwe coronabesmettingen bij Engie

Bij energiebedrijf Engie, waar een vrouwelijke medewerker besmet is met het coronavirus, zijn vooralsnog geen nieuwe ziektegevallen bekend. De twintig directe collega’s van de besmette vrouw werken voorlopig thuis en staan onder controle van hun huisarts en de GGD, maar vertonen geen ziekteverschijnselen.

Ook in andere vakgebieden worden grote evenementen uitgesteld, met name als er veel internationale bezoekers worden verwacht. Voor organisatoren die hun congres uit moeten stellen, is het niet altijd mogelijk om dezelfde locatie op een later moment vast te leggen. Daarom heeft de Maastrichtse evenementenlocatie MECC een speciaal aanbod, maakt MECC deze woensdag bekend: “Organisatoren die vanwege het coronavirus genoodzaakt zijn hun internationale vakbeurs te annuleren of uit te stellen krijgen de mogelijkheid om dit jaar gratis gebruik te maken van de evenementenhallen van MECC Maastricht. Deze aanbieding geldt voor de eerste editie van de vakbeurs, met als voorwaarde dat ook de volgende drie edities in MECC Maastricht georganiseerd worden.”

Andere keuze

Toch kiezen niet alle organisaties voor uitstel. Het congresbureau Managementproducties, dat veel evenementen organiseert voor de energiesector, laat weten dat het op dit moment nog geen aanleiding ziet om congressen te annuleren of uit te stellen. “Wij nemen uw en onze gezondheid serieus en nemen ter plaatse maatregelen om risico’s van verspreiding te minimaliseren. Verder houden we de ontwikkelingen in de gaten en volgen we de adviezen op. Op dit moment betekent dit dat er geen reden is om onze events te verplaatsen. Alle events in Nederland en België gaan vooralsnog gewoon door”, aldus Managementproducties in een schriftelijke verklaring.

Managementproducties organiseert deze maand onder meer het Energieopslag en -distributiecongres in Delft (5 maart), een havenconferentie in Antwerpen (5 maart) en een congres over de toekomst van stedelijke mobiliteit in Delft (19 maart).

Ook de grote internationale conferentie World Hydrogen Fuels Summit, die 10 en 11 maart gehouden wordt in Amsterdam en georganiseerd wordt door de Sustainable Energy Council, gaat vooralsnog gewoon door.