Direct naar inhoud

Energiebedrijf RWE ‘zeer waarschijnlijk’ naar rechter om kolenverbod zonder compensatie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 augustus 2019

RWE zal niet schromen naar de rechter te stappen als het niet afdoende wordt gecompenseerd voor het aanstaande verbod op kolenstook. Dat schrijft het energiebedrijf in zijn halfjaarverslag.

De Amercentrale in Geertruidenberg. (Bron: HH)

Kort voor het zomerreces stemde de Tweede Kamer in met een wetsvoorstel dat moet leiden tot een verbod op het verstoken van kolen voor elektriciteitsproductie. Tot ergernis van de eigenaren van de vier resterende kolencentrales in Nederland -RWE, Uniper en Engie- is er geen compensatie geregeld. Eerstgenoemd bedrijf zegt nu er sterk aan te denken naar de rechter te stappen indien het voorstel, dat ook nog door de Senaat moet, op dit punt niet wordt aangepast.

“Als gevolg van de wet zullen we moeten stoppen met het gebruik van kolen in onze Amer 9- en Eemshaven-centrale”, schrijft RWE. “Deze locaties zullen dan moeten worden gesloten, of worden omgebouwd om alternatieve brandstoffen te kunnen verstoken. De wet stelt hiervoor geen compensatie in het vooruitzicht. Dit stelt ons bloot aan aanzienlijke economische nadelen. Indien de -zonder aanpassing- wet van kracht wordt, zullen we zeer waarschijnlijk juridische actie ondernemen om een geschikte compensatie te verkrijgen.”

Biomassa

Het verbod wordt in beginsel op 1 januari 2030 van kracht. De Amercentrale in Geertruidenberg zou echter al vanaf 2025 moeten stoppen met het verstoken van kolen, omdat deze centrale ouder is. RWE is daarom bezig deze locatie om te bouwen. De Amer kan dan als biomassacentrale ook na de ingangsdatum van het verbod elektriciteit en warmte blijven produceren. Ook voor de andere centrales die door de wet worden geraakt, is dit de meest voor de hand liggende route om niet de deuren te hoeven sluiten.

Toch ziet Uniper nog andere mogelijkheden. Het bedrijf stelde recent voor om zijn MPP3-centrale op de Maasvlakte tot 2040 open te houden als achtervang voor het elektriciteitssysteem; het wegvallen van de kolencentrales zou namelijk de leveringszekerheid in gevaar brengen. Hiervoor wil het bedrijf vanaf 2030 jaarlijks €100 mln uit de schatkist ontvangen. Op het moment dat de centrale nodig is, zijn de kosten voor productie voor Uniper, net als de inkomsten uit de verkoop van elektriciteit. Wiebes vindt het nog te vroeg hier een besluit over te nemen, zo zei hij recent.

Het halfjaarbericht gaat ook in op de geplande deal tussen RWE en EON, die de twee bedrijven hebben aangekondigd. Het eerste deel van deze transactie zal waarschijnlijk komende maand plaatshebben, zo staat in het verslag. EON ontvangt dan het RWE-aandeel in dochterbedrijf Innogy alsook een bedrag van €1,5 mrd, terwijl RWE een investering doet in EON en tevens een minderheidsbelang neemt in een aantal bezittingen. In een later stadium neemt RWE alle hernieuwbare activiteiten van zowel EON als Innogy over. Een en ander is wel nog afhankelijk van goedkeuring door de Europese Commissie van het EON-deel van de plannen.

Goede prestaties

RWE draaide een prima eerste half jaar, zo blijkt uit de cijfers. De ebitda (winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijving en afboekingen) steeg met €305 mln naar €1,13 mrd, een toename van 37% Dat is vooral te danken aan goede prestaties op het gebied van handel. De bijdrage aan deze brutowinst van de supply & trading-tak kwam uit op €434 mln, meer dan een verviervoudiging ten opzichte van de zelfde periode een jaar eerder.