Direct naar inhoud

Enexis en Alliander halen samen €1 mrd aan kapitaal op met groene obligaties — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 9 juni 2023

Zowel netwerkbedrijf Enexis als Alliander heeft deze week met succes een obligatie-uitgifte van €500 mln afgerond. Voor Alliander is het de vijfde keer dat op deze manier nieuw kapitaal wordt opgehaald, Enexis doet het voor de derde keer.

De uitbreiding en versterking van de elektriciteitsnetten vergt de komende jaren tientallen miljarden aan investeringen van de regionale netbeheerders. Hiervoor is zowel extra eigen vermogen nodig als vreemd vermogen dat op de kapitaalmarkten moet worden aangetrokken.

Een inmiddels vertrouwde methode om vreemd vermogen op te halen is het uitgeven van groene obligaties. Om een obligatie “groen” te mogen noemen is het noodzakelijk dat het geld alleen wordt gebruikt voor duurzame investeringen. Investeringen in uitbreiding van de elektriciteitsnetten kwalificeren doorgaans als groen, omdat zij bijdragen aan het integreren van hernieuwbare opwek in het energiesysteem.

De bouw van een nieuw onderstation van Alliander in Oosterhout. Netbeheerders investeren de komende jaren miljarden in het elektriciteitsnet en moeten daarvoor zowel extra eigen vermogen als vreemd vermogen zien op te halen. (Foto: Alliander)

Voor Alliander is het de vijfde uitgifte van groene obligaties, waarmee in totaal nu €2,2 mrd is opgehaald. De nieuwste obligatielening van Alliander heeft een looptijd van vijf jaar en een couponrente van 3,25%. Dat is een beduidend hogere rente dan bij de vorige obligatie, die in september werd uitgegeven met een rente van 2,625%. En nog eerder, in 2020, hoefde het netwerkbedrijf slechts 0,375% rente te betalen over de groene lening. De kapitaalkosten voor netbeheerders zijn de afgelopen jaren dus significant gestegen.

Voor Enexis is het de derde keer dat het netwerkbedrijf groene obligaties uitgeeft. Met elke uitgifte haalde Enexis €500 mln op, zodat de teller nu op €1,5 mrd staat. Deze keer heeft de lening een looptijd van elf jaar en een rente van 3,625%. Enexis is van plan het opgehaalde kapitaal aan te wenden voor “netuitbreidingen ten behoeve van wind- en zonneparken, toevoegen van slimme distributieautomatisering in het net en het plaatsen van slimme meters”.