Direct naar inhoud

Fluxys en Gascade ontwikkelen waterstofnet op Noordzee, Gasunie haakt af — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 januari 2023

De gasinfrastructuurbedrijven Fluxys en Gascade hebben in Brussel een aanvraag ingediend voor de felbegeerde PCI-status voor hun AquaDuctus-project. De twee partijen willen een waterstofnetwerk aanleggen in het Duitse deel van de Noordzee. Eerder was ook Gasunie bij het project betrokken, maar dat bedrijf haakte vorig jaar af.

Weergave van het AquaDuctus-project. De beoogde pijpleidingen zijn aangegeven met de gele lijnen. (Kaart: AquaDuctus)

AquaDuctus is oorspronkelijk een initiatief van vier partijen: de Duitse gastransportnetbeheerder Gascade, olie- en gasbedrijf Shell, energieconcern RWE en Gasunie Deutschland. De bedrijven tekenden in april 2021 een intentieverklaring en een jaar later werd een haalbaarheidsstudie afgerond. Sindsdien is er veel veranderd. Van de founding fathers is nu alleen Gascade nog over. Vorig jaar zomer vonden de Duitsers een nieuwe partner in het Belgische infrastructuurbedrijf Fluxys. Deze week vroegen zij bij de Europese Commissie de status van gemeenschappelijk belang aan (project of common interest, PCI).

Strategische meerwaarde

“Met de afronding van de haalbaarheidsstudie in april vorig jaar is er ook een einde gekomen aan onze bijdrage”, zegt woordvoerder Michiel Bal van Gasunie over het besluit van zijn bedrijf uit te stappen. “Wij zien zeker de strategische meerwaarde van het verbinden van internationale waterstofmarkten via het Duitse deel van de Noordzee. Daarom zijn wij ons nu ook aan het oriënteren op hoe wij daar het beste aan kunnen bijdragen, en hoe dat kan worden vertaald in een concreet project. Onze interesse is niet afgenomen, maar er zijn verschillende mogelijkheden om van waarde te zijn. Wij kijken daarbij ook naar andere initiatieven en voeren met meerdere partijen gesprekken.”

Het beoogde doel van AquaDuctus is een pijpleidingennetwerk van in totaal 400 kilometer. De verbindingen moeten vanaf 2035 in totaal tot 1 miljoen ton groene waterstof per jaar naar land kunnen transporteren. Die waterstof wordt dan dus offshore geproduceerd. Als eerste stap staat de aansluiting van ‘waterstofwindmolenpark’ SEN-1 gepland. In de jaren daarna kunnen ook andere windparken op zee worden aangesloten. De exploitanten van deze parken krijgen open toegang tot het net. Een investeringsbeslissing is overigens nog niet genomen, die staat gepland voor 2026.

Honderd namen

Dat drie van de vier oorspronkelijk deelnemers zijn afgehaakt, betekent niet dat deze partijen helemaal niet meer betrokken zijn. AquaDuctus is namelijk slechts een onderdeel van het veel grotere project AquaVentus; Gasunie, Shell en RWE staan nog altijd op ongeveer honderd namen tellende ledenlijst van dit initiatief. AquaVentus beoogt de stapsgewijze bouw van 10 GW aan elektrolysecapaciteit voor de productie van groene waterstof. De elektriciteit hiervoor moet komen van Noordzee-windparken tussen Helgoland en de Doggersbank. De eerste loot aan de stam is AquaPrimus, een kleinschalige proef om ervaring op te doen. Het 14 MW-prototype moet in 2023 gereed zijn.