Direct naar inhoud

PGGM neemt aandeel Ennatuurlijk van Veolia over — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 2 februari 2024

Pensioenbelegger PGGM is sinds deze maand de enige eigenaar van warmtebedrijf Ennatuurlijk, na overname van het aandeel van het Franse utiliteitsconcern Veolia. PGGM werpt de mogelijkheid op van pensioenfondsen als publieke aandeelhouders.

PGGM is sinds deze maand voor 100% aandeelhouder van warmtebedrijf Ennatuurlijk. Voormalig minderheidsaandeelhouder Veolia is eruit gestapt. Aanleiding was het besluit van Ennatuurlijk om het beheer van de warmtenetten in eigen te hand nemen. Dat beheer was tot nog toe ondergebracht bij Veolia. Het Franse concern had 20% van Ennatuurlijk in handen, PGGM de overige 80%.

Minderheidsaandeelhouder

“Het was daarom voor Veolia niet meer interessant om minderheidsaandeelhouder te zijn”, zegt Jan Lenstra, CEO van Veolia Nederland. De aangekondigde warmtewet, het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (WCW), speelde geen rol in het besluit, laat hij weten.

Dikke en goed geïsoleerde buizen met heet water voor de stadsverwarming lopen vanuit de RWE Amercentrale in het Noord-Brabantse stadje Geertruidenberg naar tuinbouwkassen in Made (gemeente Drimmelen) en naar woningen in Geertruidenberg, Oosterhout, Breda en Tilburg en vervolgens weer terug naar de centrale.
Het Amernet, officieel het Warmtenet Midden- en West-Brabant voorziet huishoudens, zakelijke klanten en tuinders in en om Geertruidenberg, Tilburg en Breda van warmte. (Foto: Ruud Morijn/ANP)

De WCW bepaalt dat een warmtenet in publieke handen moet zijn. Nu zijn de meeste Nederlandse warmtenetten in private handen, van bedrijven als Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk. Dat zou dus moeten veranderen. PGGM, de eigenaar van Ennatuurlijk, volgt de ontwikkelingen rondom de nieuwe warmtewet op de voet, laat het desgevraagd weten. Publieke regie is essentieel, meent de pensioenuitvoerder, “maar we hebben onze vraagtekens bij de oplossingsrichting”.

Pensioenfondsen en publiek aandeelhouderschap

PGGM meent dat het geduldige, langetermijn-gerichte pensioenkapitaal mogelijk ook als een soort publiek bezit gezien zou kunnen worden: “Daarnaast denken wij dat bijvoorbeeld het aanmerken van Nederlandse pensioenfondsen als publieke aandeelhouders enorm zou helpen om de financiële slagkracht van de sector te vergroten.” In dat geval zou Ennatuurlijk een publieke aandeelhouder hebben, en als bedrijf op dezelfde voet verder kunnen.

“Het heeft tien jaar in deze constellatie gewerkt, het was een hartstikke mooie combinatie om het bedrijf op te starten”, zegt Ennatuurlijk-directeur Ernst Japikse. Hij doelt op de combinatie van kennis van kapitaal en kennis van de warmtemarkt, die PGGM en Veolia volgens hem meebrachten. De twee partijen stapten in Ennatuurlijk toen het bedrijf verzelfstandigd werd uit energiebedrijf Essent. Japikse verwacht dat de overname geen groot verschil zal maken voor het bedrijf dat grote plannen heeft om te verduurzamen: “Ik ben hartstikke blij dat we een aandeelhouder hebben die een langetermijnvisie heeft, dat is voor dit soort assets cruciaal.”

Delen op sociale media