Direct naar inhoud

TKI Urban Energy zwengelt vliegwiel verduurzaming aan met kortetermijnsubsidie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 januari 2019

Het TKI Urban Energy heeft 34 projecten subsidie verleend om de verduurzaming in de gebouwde omgeving fiks te versnellen. Het gaat om een subsidiepot van €12,8 mln voor innovatieve projecten die het aardgasvrij of aardgasvrij-ready maken van gebouwen sneller, eenvoudiger of goedkoper maken.

De subsidieregeling is opgezet in samenwerking met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Binnenlandse Zaken, en wordt beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De pot is niet uitgeput, laat RVO weten, er is in totaal €7,8 mln toegezegd. Tien projecten zijn afgewezen, en één project diende de aanvraag te laat in.

Prototype

Dat gaat om projecten van consortia die binnen een jaar een prototype hebben ontwikkeld, dat daarna ook in de markt gezet kan worden. Het doel is de verduurzaming van de gebouwde omgeving goedkoper en eenvoudiger te maken, precies zoals ook in het ontwerp-Klimaatakkoord is afgesproken. De periode dat de subsidie aangevraagd kon worden, viel gelijktijdig met de periode waarin aanvragen konden worden ingediend voor de proeftuinen Aardgasvrije wijken. Dat betekent niet dat de twee regelingen aan elkaar zijn gekoppeld, al is het wel de bedoeling dat de kennis en de prototypes ingezet worden bij de wijkaanpak om de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken.

De prototypes die worden ontwikkeld variëren in vorm en inhoud. Op de site van de TKI Urban Energy staat te lezen dat de subsidieregeling is bedoeld voor het ontwikkelen van “basisproducten samengevoegd tot geïntegreerde standaardoplossingen, totaalpakketten voor specifieke woningtypes en hulpmiddelen voor een sneller, eenvoudiger of goedkoper implementatieproces hiervan”.

Warmtescan en samenwerking

Nieuwbouwproject Schaerweide nabij Dordrecht in de zomer van 2018. (Foto: Ries van Wendel de Joode/HH)

Zo is er een consortium van databedrijf Sobolt, adviesbureau Nieman en Warmtecheck dat het analyseren van warmtescans wil automatiseren. Nu worden de warmtescans van woningen en gebouwen op locatie gemaakt en daarna handmatig geanalyseerd. Het doel is software te ontwikkelen die dat automatisch doet. Het zou een flinke kostenbesparing betekenen, tijdsbesparing opleveren en de kwaliteit verbeteren, aldus Sobolts Jasper van der Auweraert.

Ook is er een consortium dat een nieuwe samenwerkingsvorm wil opzetten met bouwbedrijven. De bedrijven leveren componenten voor de verduurzaming, waarna een pool van gezamenlijke medewerkers die componenten installeert en aansluit. Daardoor wordt dubbel werk -en dubbele winstopslag- voorkomen.

“Met deze financiële impuls zetten we een flinke stap vooruit naar een aardgasvrije gebouwde omgeving”, laat TKI-directeur Michiel Kirch weten. “Dankzij de publiek-private samenwerking kunnen innovaties, die anders mogelijk nog jaren op zich laten wachten, nu worden ontwikkeld. De tenderregeling brengt het vliegwiel op gang dat nodig is voor versnelling van de energietransitie.”