Wind- en zonne-energie zijn rendabel in de Cariben, maar voor een succesvolle energietransitie zijn investeringen in de energie-infrastructuur hard nodig, meldt TNO in een nieuw rapport.
Het consortium NieuweWarmteNu! heeft weer subsidie beschikbaar door het beëindigen van warmtenetproject Nazareth in Limburg. NWN wil dat geld in marktrijpe innovaties steken.
Veel 380 kV-stations zijn toe aan groot onderhoud. Om werk aan deze stroomknooppunten uit te voeren zonder dat de stroom uitvalt, vergt veel planning en afstemming.
Nederland lijkt niet ideaal voor zonthermie, maar dit voorjaar opende de eerste installatie voor concentrated solar van Suncom op een boerderij in Brabant. De toekomst hangt vooral af van de prijs van andere warmtebronnen.
Gasunie bouwt aardgasleidingen om naar gebruik voor waterstof. Een nieuw artikel claimt dat aardgasleidingen daarvoor niet geschikt zijn. Gasunie begrijpt niet hoe de auteurs aan hun conclusies komen.
Een broedeiland bij Pier van Oterdum dat door Eneco werd aangelegd als compensatiemaatregel voor windpark Delfzijl Noord is in trek bij verschillende vogelsoorten. Het aantal visdieven dat het eiland wist te vinden is in de afgelopen tien jaar ruimschoots verdubbeld.
TenneT wil nieuwe technologie inzetten als remedie tegen de krappe arbeidsmarkt. Dat mes snijdt aan twee kanten: slimme technologie bespaart op schaarse menskracht, en maakt TenneT tot een aantrekkelijke werkgever.
De situatie is nog niet zo precair als in Nederland, maar het stroomnet in Duitsland raakt ook vol. Met name datacenters staan in de rij bij de energieleverancier. ‘Het recht om een aansluiting te krijgen waar je maar wilt is niet houdbaar.’
Tennet ligt op koers om eind 2025 te voldoen aan de Europese eis om 70% van de netcapaciteit beschikbaar te hebben voor grensoverschrijdende handel. Op dit moment krijgt TenneT nog een ontheffing van die eis.
De potentie van warmtewinning uit afvalwater is in kaart gebracht door de Unie van Waterschappen en de Energie- en Grondstoffenfabriek, een groep van waterschappers. Zij willen meer aandacht voor ‘TEA’ als duurzame bron.
De Belgische uitbater van distributiecentra en magazijnen WDP ziet in zonne-energie een nieuw verdienmodel. Door de enorme daken van zijn gebouwen te veranderen in zonneparken, kan het onder andere laadstations voor elektrische vrachtauto’s uitbaten.
Een aantal gerechtelijke uitspraken heeft de gang van zaken rondom faillissementen flink op z’n kop gezet. De Energiewet biedt straks duidelijkheid, maar wat als een energieleverancier voor die tijd omkukelt?
De grootschalige uitrol van de slimme meter is nog maar een paar jaar geleden afgerond, maar de netbeheerders staan alweer aan de vooravond van een geplande vervangingsoperatie. Vanaf 2027 zullen de eerste nieuwe meters worden opgehangen.
Groen gas zat lang in het verdomhoekje van de hernieuwbare energie, maar de sector ziet een nieuwe toekomst gloren met ‘hekjes’ in de SDE++ en een bijmengverplichting voor gasleveranciers.
Nu de wereld langzaam afstapt van fossiel, zijn batterijen steeds meer in trek. Lithium is daarbij een cruciale grondstof. Oliemaatschappijen kijken met belangstelling naar het metaal.