Direct naar inhoud

Groningenveld per 1 oktober dicht — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 juni 2023

De winning van aardgas uit het Groningenveld stopt per 1 oktober. Een jaar later gaat het veld definitief dicht. Komende winter zal er alleen gas uit Groningen worden gewonnen als Nederland terecht komt in een “perfect storm”, aldus premier Mark Rutte, bestaande uit extreme koude en lege gasbergingen.

Premier Mark Rutte deze vrijdag op het Binnenhof voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. (Foto: Sem van der Wal/ANP)

De kans op zo’n “perfect storm” is echter zeer klein, aldus premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad deze vrijdag, aangezien de gasbergingen al goed zijn gevuld terwijl het vulseizoen nog loopt. De gasbergingen in Nederland hebben momenteel een vulgraad van 75% en dit percentage kruipt elke week verder omhoog. Over latere winters maakt de premier zich geen zorgen want “over een jaar zijn we minder afhankelijk van gas en hebben we meer alternatieven”.

Ten aanzien van Groningen, de Groningers en de schade die de gaswinning in de provincie heeft aangericht zei Rutte: “Het leed kunnen we niet wegnemen, maar dit is een belangrijk onderdeel van de maatregelen die we nemen voor Groningen.” De definitieve sluiting van de laatste elf bestaande putlocaties wil het kabinet wettelijk vastleggen.

In een persbericht stelt het kabinet dat de beschikbaarheid van de stikstoffabriek in Zuidbroek een voorwaarde was om te kunnen stoppen met de gaswinning. De bouw van deze fabriek haperde afgelopen jaar, maar nu Gasunie Transport Services stelt dat de fabriek op 1 oktober 2023 volledig in gebruik kan worden genomen, is dat obstakel verdwenen. Door de toevoeging van stikstof wordt hoogcalorisch gas, dat in de meeste velden voorkomt, omgezet worden naar laagcalorisch gas zoals het gas uit Groningen. Apparatuur in Nederlandse huishoudens is ingesteld op het gebruik van dit laagcalorische Groningengas.

In lijn met wens Kamer

Het besluit van het kabinet deze vrijdag is in overeenstemming met de wens van het parlement. Op 13 juni stemde de Tweede Kamer voor een motie om de gaswinning uit het Groningenveld per 1 oktober van dit jaar te stoppen. Het parlement bood het kabinet nog een kleine ontsnappingsmogelijkheid, omdat er wel sprake moest zijn een “zorgvuldig sluitingsproces”.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) heeft de afgelopen weken altijd gezegd dat het kabinet nog voor 1 juli met een besluit zou komen. Tijdens een debat op donderdag zei hij nog dat het besluit dus in de ministerraad van vandaag of van volgende week vrijdag zou komen, en geen verrassing zou bevatten wat betreft de wens van de Tweede Kamer.