Het Kyotoprotocol gaf ontwikkelingslanden en voormalige Oostbloklanden de mogelijkheid om hun CO₂-reducties te verzilveren door de verkoop van eigen emissierechten. Deze twee mechanismen -Clean Development Mechanism en Joint Implementation- hadden een grote impact op Europa’s eigen CO₂-emissiehandelssyteem. Hierover vertellen Advocaat Sander Simonetti (Habraken Rutten) en adviseur Adriaan Korthuis (Climate Focus).
De energietransitie is volop gaande, en even hard woeden er een industrietransitie en een grondstoffentransitie. In Europa kiest elk land zijn eigen weg in deze veranderende wereld, maar ook vanuit Brussel is er sturing. Het belangrijkste onderdeel van het Europese klimaatbeleid is het emissiehandelssysteem (ETS). Een marktsysteem voor duizenden bedrijven dat een plafond (cap) zet op CO₂-uitstoot, en via verhandelbare rechten zorgt dat de uitstoot die wel nog plaatsvindt wordt beprijsd (trade).
Elke drie weken komt een nieuwe Carbon Podcast online. In tien afleveringen neemt Tijdo van der Zee u mee op zijn zoektocht naar de ontstaansgeschiedenis van het emissiehandelssysteem ETS, bijgestaan door Jos Cozijnsen (Climate Neutral Group) en Chris Guth (Engie). Dompel u onder in de steeds relevantere wereld van emissierechten en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast!
Abonneer u nu meteen bij Spotify of Apple, en luister elke drie weken naar de Carbon Podcast.