Direct naar inhoud

Hooggespannen verwachtingen bij lancering handelsplatform ETPA — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 1 februari 2017

Het Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) is dinsdag officieel van start gegaan. Het nieuwe handelsplatform richt zich met name op intradayhandel en wil energiehandel toegankelijk maken voor kleine spelers voor wie de APX te duur en te ingewikkeld is. Als die nieuwe kleine spelers inderdaad actief worden, is dat ook goed nieuws voor de grote energiebedrijven en voor netbeheerders, omdat het de flexibiliteit in het systeem vergroot.

ETPA biedt de mogelijkheid om energie op week-, dag-, weekend-, uur- en kwartierbasis in te kopen of te verkopen. Het platform zet vooral in op laagdrempeligheid en eenvoud: iedereen met een handelsvolume vanaf 0,1 MW zou wat oprichters Sander Dijkman en Pol van der Linde betreft moeten kunnen handelen. De abonnementskosten zullen daarom niet meer bedragen dan EUR 150 per maand -waar voor handel op de APX de vaste kosten in de tienduizenden euro’s lopen. “Wij vragen dan wel weer een wat hogere fee per transactie en werken ook met prepaid-abonnementen”, zegt mede-oprichter Sander Dijkman. “We hebben het dus een beetje omgedraaid.”

Hoewel het platform dus vooral gericht is op het bieden van toegang aan spelers die nu nog niet actief zijn in de energiehandel, biedt ETPA ook voordelen voor de gevestigde orde, zo bleek bij de lancering. Juist de traditionele energiebedrijven benadrukten daar hoezeer zij op ETPA zitten te wachten. Met de toename van zonne- en windenergie in hun portfolio neemt het belang van een goede intraday-markt namelijk toe voor energiebedrijven, omdat zij onvoorziene fluctuaties in hun energieproductie op de dag zelf moeten kunnen corrigeren door extra in te kopen of te verkopen. Voor een traditioneel energiebedrijf is ETPA daarom van belang om nieuwe handelspartners te vinden, zei energiehandelaar Arne Weber van RWE.

Ook netbeheerders juichen de komst van ETPA toe, want een levendige intradayhandel helpt bij het balanceren van de netten. Mede om die reden is Tennet al vroeg bij het platform aangehaakt: de landelijke transmissienetbeheerder is voor 40% aandeelhouder in ETPA. “Wij hebben flexibiliteit nodig”, zei Tennet-COO Ben Voorhorst bij de lancering, “en dit is een manier om de flexibiliteit van kleine producenten en verbruikers naar de markt te brengen.”

En dan de doelgroep zelf: dat zijn vooral tuinders met WKK-centrales en kleine duurzame energieproducenten als windproducent Raedthuys Energie. Namens Agro Energy, een collectief van glastuinders, zei directeur inkoop Peter van den Berg dat voor zijn sector een groot verdienpotentieel zit in de balanceringsmarkt, omdat de gasgestookte WKK’s die tuinders gebruiken snel de gaten kunnen opvullen die wind- en zonneparken laten vallen. “Maar die markt is er nu nauwelijks, omdat op de intraday-handel in Nederland bijna niks gebeurt.”