Direct naar inhoud

HSM bouwt ook tweede Borssele-platform voor Tennet — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 30 augustus 2017

Maritiem aannemer HSM Offshore tekent vrijdag een contract met Tennet voor de bouw van het offshore transformatorstation Borssele Beta, nadat HSM eerder dit jaar al de definitieve opdracht binnenhaalde voor het platform Borssele Alpha, waarop het windpark Borssele 1&2 van Dong zal worden aangesloten. Vrijdag wordt ook het startschot gegeven voor de bouw van dat eerste platform.

Met een symbolische handeling zullen HSM en Tennet vrijdag een traditionele “first steel cut” uitvoeren: het snijden van het eerste staal voor het platform Borssele Alpha. Daarmee is de bouw van Tennets eerste Nederlandse platform op zee dan officieel begonnen. De komende jaren zal Tennet vijf van zulke transformatorstations op zee bouwen. Op elk station kunnen twee windparken worden aangesloten met een gezamenlijk vermogen van zo’n 700 MW. Via twee wisselstroomkabels wordt de elektriciteit vanaf de platforms naar het hoogspanningsnet op land getransporteerd.

Gunning na rechtszaak
In februari werd bekend dat HSM van Tennet de opdracht kreeg om het eerste transformatorstation Borssele Alpha te bouwen. Maar dat ging niet zomaar: oorspronkelijk had Tennet de opdracht na een aanbesteding gegund aan het Franse bedrijf STX, dat een bod had gedaan dat €15 mln lager was dan dat van HSM. Maar HSM meende dat STX niet aan alle regels van de aanbesteding had voldaan, en stapte naar de rechter. Het belangrijkste argument van HSM was dat STX voor de opdracht geen financiële garantie had van het ‘ultieme’ moederbedrijf STX Offshore & Shipbuilding Co, iets wat wel tot het eisenpakket behoorde. STX had Tennet in de onderhandelingen wel een bereidverklaring van het directe moederbedrijf gegeven, maar niet van het ‘ultieme’ moederbedrijf.

De rechter vond ook dat hiermee niet voldaan was aan de voorwaarden uit de aanbesteding, en oordeelde dat Tennet de opdracht moest gunnen aan de nummer twee, HSM dus. Daartegen ging STX op zijn beurt in beroep bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, maar ook het hof besliste in het voordeel van HSM. Gevolg hiervan was dat de opdracht toch naar HSM ging, en in februari Tennet en HSM een definitief contract voor het platform Borssele Alpha tekenden.

De aanbesteding van Tennet was voor twee platforms -en twee kabelsystemen– tegelijk. De gunning voor het eerste platform ging gepaard met een optie voor het tweede. Die optie had HSM dus al, maar deze week tekenen de twee partijen ook het contract voor Borssele Beta, het tweede platform dat bedoeld is voor de aansluiting van het windpark dat gebouwd zal worden door het consortium van Eneco, Shell, Van Oord en Mitsubishi.

Hollandse Kust
De volgende drie platforms -twee in het gebied Hollandse Kust Zuid en een in Hollandse Kust Noord- worden ook aanbesteed. De aanbesteding voor de twee platforms bij Hollandse Kust “staan sinds 3 juli in de markt”, zegt Tennet-woordvoerder Jeroen Brouwers. Dat gaat op dezelfde manier als bij Borssele: gunning van het eerste platform en een kabelsysteem, en gelijk een optie voor het tweede platform en kabelsysteem. “We denken in het najaar van 2018 de contracten te kunnen tekenen”, aldus Brouwers.