Direct naar inhoud

IJmuiden grijpt naast nieuwe milieuvriendelijke staalfabriek — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 november 2018

De Indiase staalfabrikant Tata Steel bouwt zijn nieuwe, CO2-uitstoot beperkende ijzerfabriek niet in IJmuiden, maar in de Indiase industriestad Jamshedpur. Tata Steel Nederland bevestigt een bericht hierover in de Volkskrant. Volgens de krant heeft de directeur van het bedrijf het besluit bekendgemaakt aan een Nederlandse delegatie in Mumbai.

IJmuiden dacht juist een grote kans te maken op de vernieuwende ijzerfabriek, omdat een kleinere versie ervan al in IJmuiden staat. Die zogenoemde Hisarna-proeffabriek in IJmuiden heeft een capaciteit van 40.000 ton vloeibaar ijzer per jaar. Die in India krijgt een capaciteit van 400.000 ton om vervolgens opgeschaald te worden tot 1 miljoen ton, aldus Tata Steel Nederland in een toelichting. De proeffabriek in Nederland blijft wel open.

Schot voor de boeg

Het besluit om de opschaling van de fabriek niet in IJmuiden, maar in Jamshedpur te laten plaatsvinden zou bij de Nederlanders als een verrassing zijn gekomen. Toch hintte de Indiase staalbaas Thachat Viswanath Narendran in september al in een interview met het FD dat een nieuwe Hisarna-installatie in India gevestigd zou worden.

“Als we besluiten het proefproject industrieel op te schalen, dan kijken we ook naar mogelijkheden om de Hisarna-technologie niet alleen in Europa, maar ook in India toe te passen”, zei hij toen. Het Hisarna-project is mede met Europese steungelden gerealiseerd.

Hisarna-technologie

De Hisarna-technologie wordt sinds 2011 op het terrein van Tata Steel in IJmuiden uitgeprobeerd en moet op termijn de hoogovens overbodig maken. In de Hisarna-fabriek worden ijzererts en poederkolen tot direct vloeibaar ruwijzer verwerkt. Van vloeibaar ijzer wordt, met toevoeging van allerlei elementen, uiteindelijk staal gemaakt.

Uit een recente testcampagne blijkt dat met Hisarna de CO2-uitstoot met 50% kan worden verminderd. In combinatie met de afvang en opslag van CO2 is zelfs 80-90% mogelijk. Op termijn wil IJmuiden overschakelen op waterstof om volledig circulair en klimaatneutraal staal te maken.

Fusie met ThyssenKrupp

Onlangs is een Europese fusie tussen staalgiganten ThyssenKrupp en Tata Steel Europe definitief gemaakt. Daarbij werd afgesproken dat de twee hoogovens in Nederland worden gerenoveerd en het hoofdkantoor van de joint venture in Amsterdam komt. De stad Jamshedpur, in de deelstaat Jharkhand, in het oosten van India, is de thuisbasis van Tata Steel. In India heeft Tata Steel ook een groot staalcomplex in Kalinganagar, in de deelstaat Odisha.

Het hoofdkantoor van Tata Steel en van de groepsholding Tata Ltd. staat in Mumbai. In 2016 woedde er een machtsstrijd binnen de holding tussen de toenmalige bestuursvoorzitter Cyrus Mistry en de erfgenaam Ratan Tata, die de krachtmeting in zijn voordeel wist te beslechten.