Direct naar inhoud

Innova mag, anders dan Greenchoice, wel eindfactuur schatten — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 juli 2017

Energieleverancier Innova mag de beginstanden schatten van een klant die al na drie maanden het energiecontract opzegde. Dat heeft de rechtbank Limburg bepaald in een uitspraak die deze woensdag is gepubliceerd. In eerdere zaken tussen klanten en de energieleveranciers Greenchoice, Main Energie en Oxxio over geschatte eindfacturen werd juist in het voordeel van de klant beslist.

De klant sloot in 2014 een driejarig contract voor de levering van stroom en gas met energieleverancier Innova, maar zegde dat na drie maanden op. De eindstanden gaf de klant door, waarop Innova de beginstanden schatte op basis van gegevens uit het register van Energie Data Services Nederland. Daaruit rolde een eindfactuur over drie maanden van €3.593,98.

Te veel, vond de klant, die niet betaalde. Ook de rechter erkent dat het een forse rekening is. Maar toch moet de klant het geld ophoesten, want hij of zij heeft geen eindafrekeningen uit het verleden overlegd waaruit zou blijken dat de meterstanden onjuist zijn, terwijl Innova herhaaldelijk om diezelfde meterstanden heeft verzocht. De mogelijkheid bestaat, zo overweegt de rechtbank, dat in het verleden te lage meterstanden zijn doorgegeven en te weinig is betaald. “Door de onderhavige eindafrekening op basis van de door [gedaagde partij] doorgegeven meterstanden, wordt definitief afgerekend voor het eventueel in het verleden te weinig betaalde.”

Dat is een andere conclusie dan die waartoe het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden kwam in een zaak tussen Main Energie en een klant. Daar bepaalde de rechter dat het teveel geleverde door de ene leverancier niet zomaar verrekend mag worden met een andere leverancier. Ook Oxxio kreeg nul op het rekest toen het een eindfactuur op basis van schattingen wilde verhalen op de klant. In beide gevallen had de klant wel meetgegevens, die door de energieleverancier niet waren meegenomen.

De zaak van Greenchoice vertoont de grootste gelijkenis met die van Innova. En daar delfde de energieleverancier het onderspit: Greenchoice mocht bij gebrek aan beginstand alleen de contractduur maal het geschatte maandbedrag afrekenen. Greenchoice had, net als Innova, herhaaldelijk om de beginstanden verzocht, maar dat was volgens de rechter onvoldoende om te kunnen stellen dat alles in het werk was gesteld om die beginstanden te achterhalen.