Direct naar inhoud

ISDE voor kleinschalige opwek moet blijven, vinden boerenorganisaties — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 mei 2023

Zorg dat de ISDE voor kleinschalige opwek blijft bestaan, schrijven landbouworganisatie LTO Nederland en zuivelcoöperatie FrieslandCampina in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De subsidieregeling, die sinds 2021 bestaat, loopt eind dit jaar af. Ook organisaties als Holland Solar en NWEA hebben de brief ondertekend.

Boerenorganisatie LTO Nederland en zuivelbedrijf FrieslandCampina vrezen dat het speciale ISDE-potje voor kleinschalige opwek door zakelijke verbruikers komend jaar geruisloos verdwijnt. Samen met een zestal partijen uit de energiesector roepen zij daarom Tweede Kamerleden op om te zorgen dat er ook voor 2024 en daarna €40 mln aan budget in de pot blijft voor het midden- en kleinbedrijf.

Kleinschalige opwek valt tussen wal en schip, meenden in 2019 de Kamerleden Agnes Mulder (CDA), Mathijs Sienot (D66), Mark Harbers (VVD) en Carla Dik-Faber (ChristenUnie). Te klein voor de SDE-pot, te groot voor saldering van opwek en verbruik achter de meter. Zij dienden een amendement in om €100 mln te reserveren voor zakelijke verbruikers met grote projecten achter kleinverbruikersaansluitingen (15 kWp tot 100 kWp voor zon, en voor windturbines een minimaal rotoroppervlak van 50 vierkante meter bij een aansluiting van ten hoogste 3x80A). Dat amendement werd aangenomen, en sinds 2021 kan het midden- en kleinbedrijf subsidie aanvragen. Dat is met name in de agrarische sector populair.

Eemshaven. (Foto: Tim van der Kuip/Unsplash)

Maar in de laatste wijziging van de ISDE-regeling, eind 2022, wordt de optie voor kleinschalige opwek slechts zijdelings genoemd, in het stukje over subsidiemogelijkheden voor verenigingen van eigenaren. Daar staat: “Als zakelijke gebruikers kunnen VVE’s wel een aanvraag doen voor kleinschalige duurzame energieopwekking; voor zonnepanelen en kleine windturbines. Deze mogelijkheid blijft nog voor 2023 gelden voor alle zakelijk gebruikers.” Dat lijkt te suggereren dat de regeling voor kleinschalige opwek na 2023 ophoudt, en dat is wat LTO en zuivelbedrijf FrieslandCampina, samen met Holland Solar, NWEA, Windmolens op Maat, EAZ, BestWatt en Wind Energy Solution, willen voorkomen.

De partijen komen met een trits aan redenen waarom de regeling voortgezet moet worden. De regeling is een succesverhaal, schrijven zij, en draagt bij aan jaarlijks 2.500 projecten. Kleinschalige opwek draagt ook bij aan het oplossen van netcongestie, omdat er een hoge mate van eigen verbruik op locatie kan plaatsvinden. Zo wordt er minder druk op het elektriciteitsnet gelegd. Kleinschalige opwek draagt ook bij aan allerhande klimaatdoelstellingen, zoals de verduurzaming van de landbouw, en van zorginstellingen en scholen.