Direct naar inhoud

Jetten komt met crisisaanpak voor zuidelijke netproblemen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Den Haag stelt voormalig Tennet-topman Ben Voorhorst aan als speciale coördinator voor het oplossen van de netproblemen in de zuidelijke provincies, onder andere door regelgeving versneld te wijzigen. Dit is de uitkomst van een ontmoeting tussen minister Jetten, netbeheerders en vertegenwoordigers van lokale overheden en bedrijven uit Noord-Brabant en Limburg deze donderdag.

Update: donderdagavond 16 juni om 19.35 uur is de naam Ben Voorhorst aan dit artikel toegevoegd. Op het moment van publiceren van dit artikel was de naam van de speciale coördinator nog niet bekendgemaakt.

Een concrete maatregel die wordt genomen is het anders categoriseren van batterijen. Batterijen vormden een groot bestanddeel van de golf van netaanvragen de afgelopen maanden die de netbeheerders Tennet en Enexis vorige week deed besluiten dat het net in de provincies Noord-Brabant en Limburg op slot gaat. In enkele maanden waren in deze twee provincies aanvragen voor capaciteit binnengekomen optellend tot ruim 800 MW, aldus de netbeheerders, waarvan 300 MW aan batterijopslag.

Onder de huidige regelgeving moeten netbeheerders batterijen behandelen als elke andere partij die een aansluiting wil voor afname of teruglevering van capaciteit, zegt Tennet-woordvoerder Eefje van Gorp in een toelichting op de nieuwe plannen. Maar batterijen kunnen het net juist verlichten afhankelijk van hoe ze worden ingezet, mits de netbeheerder daarover afspraken kan maken. “Als we batterijen anders karakteriseren hoeven er geen netcapaciteit voor te reserveren”, zegt Van Gorp. “Vooralsnog verlicht dat dus de grootte van de aanvragen, maar in de toekomst kan het ook het net verlichten.”

Regeltechnisch gezien betekent dit dat de overheid op korte termijn de zogeheten non-firm aansluit- en transportovereenkomst (ATO) mogelijk wil maken. Onder de huidige regelgeving is dat nog niet mogelijk. Hoe het dan wel mogelijk moet worden, kan Van Gorp nog niet zeggen want “dat is aan het ministerie”. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie, D66) heeft donderdagavond laten weten oud-Tennet-COO Ben Voorhorst als coördinator van de nieuwe taskforce te benoemen, die zich op deze materie zal storten.

Voorhorst zal, aldus Van Gorp, met (lokale) overheden, netbeheerders en bedrijfsleven “er alles aan doen om de obstakels te slechten waar we nu tegenaan lopen”. Voornemens die verder al op tafel liggen zijn inventariseren welke partijen juist ruime contracten hebben waarmee ruimte is te creëren voor andere partijen, mogelijkheden van prioritering van aanvragen, aanvragen die pas over een paar jaar tijd ruimte nodig hebben naar achteren schuiven, en congestiemanagement juist naar voren halen.

Netbeheerders kregen in Zuid-Nederland de afgelopen maanden vooral een groot aantal aanvragen voor aansluitingen van batterijen. Op de foto een batterij van Giga Storage voor de opslag van stroom van een windpark bij Lelystad. (Foto: Michiel Wijnbergh/ANP)