Direct naar inhoud

Kamp: rechter moet helderheid verschaffen over eenheid gasvolume in wet — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 25 oktober 2017

Minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) is niet van plan om zelf duidelijkheid te verschaffen over de vraag of gasvolumes in standaard kubieke meter (Sm3) of normaal kubieke meter (Nm3) moeten worden uitgedrukt. Hij -of zijn opvolger- wacht hiervoor een hoger beroep in de zaak-Wapse af, zo schrijft de bewindspersoon in een brief aan de Tweede Kamer.

Eind januari vernietigde de rechtbank in Groningen de omgevingsvergunning van Vermilion voor zijn gasveld in Wapse. In het vergunningsproces was namelijk ten onrechte geen milieueffectrapportage opgemaakt. Het achterwege blijven van dat rapport bleek het gevolg van een definitiekwestie. Een milieuonderzoek is nodig indien er dagelijks meer dan 500.000 kubieke meter wordt geproduceerd. Uitgedrukt in Nm3 bleef Vermilion daar met 480.000 kuub onder. Maar bij omrekening naar Sm3 gaat het om 506.352, net iets meer dan de grens dus.

Volgens de rechtbank had de minister in dit geval die laatste eenheid moeten hanteren. Weliswaar erkent de rechter dat de Mijnbouwwet over Nm3 als volume-eenheid spreekt, maar het Besluit milieueffectrapportage 1994 hanteert juist de aanduiding Sm3. “De rechtbank is van oordeel dat indien de wetgever de bedoeling zou hebben gehad om Nm3 als de te hanteren volume-eenheid voor te schrijven, dit in de tekst van het Besluit had moeten worden opgenomen”, zo luidt de uitspraak. En dus had een milieueffectrapportage opgesteld moeten worden.

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) vraagt nu Kamp om het Besluit milieueffectrapportage dusdanig aan te passen zodat gasvolumes voortaan in alle gevallen in Nm3 worden uitgedrukt. De bewindspersoon laat weten dat het aan de Raad van State is om straks, in het door Vermilion aangespannen hoger beroep, duidelijkheid te verschaffen. Het is om die reden, zo schrijft Kamp, dat hij eveneens beroep heeft aangetekend. Overigens is het niet de minister van Economische Zaken, maar die van Infrastructuur en Milieu die op dit moment (in ieder geval tot het aantreden van het nieuwe kabinet) over het bewuste besluit gaat. De zitting in deze zaak heeft plaats op 4 december.

Openbaar Ministerie
Inmiddels is de vernietiging van de omgevingsvergunning van Vermilion bij wijze van voorlopige voorziening opgeschort; het bedrijf mag nu in elk geval tot aan de uitspraak in het hoger beroep dagelijks maximaal 470.000 Nm3 produceren -net iets minder dan 500.000 Sm3. Intussen speelt er ook nog een andere kwestie met betrekking tot dit gasveld. Vermilion blijkt namelijk een jaar lang de vergunde productiehoeveelheid ruimschoots te hebben overschreden. Na onderzoek heeft Staatstoezicht op de Mijnen de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het was deze woensdag nog niet duidelijk of justitie aanknopingspinten voor vervolging ziet.