Direct naar inhoud

Nieuwe bewindslieden, nieuwe portefeuilleverdeling — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 oktober 2017

Koning Willem-Alexander heeft de ministers en staatssecretarissen van het kabinet Rutte III beëdigd. Daarmee is Eric Wiebes nu officieel de bewindspersoon op het nieuwe ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). In die hoedanigheid is de VVD’er verantwoordelijk voor het Nederlandse energie- en klimaatbeleid.

In aanwezigheid van de koning en voor het zicht van  camera’s hebben alle nieuwe leden van het kabinet deze donderdag in paleis Noordeinde de eed afgelegd. Alleen Mark Rutte werd niet beëdigd; aangezien hij in functie blijft, was hem geen ontslag verleend.  De ministers en staatssecretarissen gaan nu aan de slag op de twaalf departementen die de komende jaren vorm moeten geven aan het beleid van dit kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, waaronder een nieuw ministerie (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en drie met een andere naam (Justitie en Veiligheid, Infrastructuur en Waterstaat, en Economische Zaken en Klimaat).

Geen geheim
Een dag eerder maakte premier Mark Rutte (VVD) in zijn rol als formateur de portefeuilleverdeling bekend. Het was al een poosje geen geheim meer dat de liberaal Eric Wiebes naar EZK zou gaan. Hij krijgt een stevige portefeuille, met daarin onder meer de dossiers energie en macro-economie. Tevens is de voormalig staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor klimaatbeleid, een van de grote onderwerpen uit het regeerakkoord. Ook het Europees economische beleid, innovatiebeleid en topsectorenbeleid behoren tot zijn takenpakket, evenals de instanties Staatstoezicht op de Mijnen, Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland en de Nederlandse Emissieautoriteit.

De verschuiving van het dossier klimaat (inclusief EU-beleid, het Parijs-akkoord en CO2-emissiehandel) naar EZK betekent een afslanking van het voormalige Infrastructuur en Milieu, nu omgedoopt tot Infrastructuur en Waterstaat (I&W). I&W verliest tevens de coördinatie op het gebied van ruimtelijke ordening. Dat wordt, inclusief de Omgevingswet en de Crisis- en Herstelwet, de verantwoordelijkheid van minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken. Wel behoudt de nieuwe staatssecretaris, voormalige Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66), de dossiers luchtkwaliteit, brandstoffen en bodem. Daarnaast is zij, net als haar voorganger, onder meer verantwoordelijk voor het KNMI, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid Stralingsbescherming en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Internationaal klimaatbeleid
Overigens komen niet alle klimaatonderwerpen op het bordje van Wiebes. Uit het door Rutte naar de Tweede Kamer gestuurde portefeuille-overzicht blijkt ‘internationaal milieu- en klimaatbeleid’ naar minister Sigrid Kaag (D66) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gaat. Dit betreft beleid klimaatfinanciering en steun aan niet-EU landen bij de implementatie van het Parijs-akkoord. In totaal telt het nieuwe kabinet zestien ministers (inclusief de premier) en acht staatssecretarissen. De ministers komen vrijdag bijeen in de Trêveszaal voor het eerste bewindsliedenoverleg van Rutte III.

HH-71814565.jpg
De nieuwe ministersploeg met koning Willem-Alexander op het bordes (bron: HH).