Italië is afgelopen juli Noorwegen voorbij gestreefd als hofleverancier van buitenlandse garanties van oorsprong (GVO) voor duurzame stroom. Dat blijkt uit het overzicht dat Tennet-dochter Certiq elke maand publiceert. Italië levert voornamelijk GVO’s op basis van windstroom.
Een garantie van oorsprong of GVO wordt uitgereikt per MWh duurzaam opgewekte energie. In die GVO’s kan, los van de aan- en verkoop van energie, worden gehandeld. Op die manier kan grijze energie worden ‘vergroend’. Tot nog toe had Noorse waterkracht het grootste aandeel in buitenlandse GVO’s, maar die boette in 2016 al in aan populariteit ten opzichte van windstroom. Wel kwam ruim een kwart van de buitenlandse GVO’s in 2016 nog uit Noorwegen.
Nu is, bezien over de afgelopen twaalf maanden, Italië voorbij Noorwegen gegaan als buitenlandse leverancier van GVO’s. 19,5% van de GVO’s in die periode was afkomstig uit Italië, het merendeel uit windparken. Noorwegen en Denemarken volgen met respectievelijk een aandeel van 16,5% en 15,4% over de laatste twaalf maanden. De Deense GVO’s zijn, net als de Italiaanse, gegenereerd door windstroom, terwijl Noorwegen nog altijd hydro-GVO’s levert.
De populariteit van Europese windstroom is de afgelopen jaren gegroeid. Noorse waterkracht kreeg van actiegroep Wise de bijnaam ‘sjoemelstroom‘ met als gevolg dat verschillende partijen, bijvoorbeeld Delta, de Nederlandse Energie Maatschappij en Easy Energy, ervoor kozen om (deels) GVO’s op basis van Europese windstroom in te kopen. Ook 240 Nederlandse zorginstellingen vergroenen hun energieverbruik met behulp van GVO’s Europese wind.
In de afgelopen twaalf maanden werd 35,6 TWh aan buitenlandse GVO’s afgeboekt, waarvan 2,1 TWh biomassa, bijna 0,7 TWh geothermie, 17,2 TWh waterkracht, 0,6 TWh zonnestroom en bijna 15 TWh windenergie. Daarmee zet de toenadering tussen waterkracht en windstroom door, al blijft voorlopig waterkracht windenergie nog iets voor als bron voor GVO’s.
Uit Nederland afkomstige GVO’s waren de afgelopen twaalf maanden goed voor 14,7 TWh, uiteenvallend in 4,9 TWh biomassa, 0,066 TWh waterkracht, 0,5 TWh zonnestroom en 9,2 TWh windstroom. Daarvan was 1,5 TWh aan GVO’s bestemd voor de export. In totaal, dus buitenlandse en Nederlandse GVO’s tezamen, werd de afgelopen twaalf maanden 49,3 TWh aan GVO’s afgeboekt.