Direct naar inhoud

Oliestaten bereiken compromis over productie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 december 2020

De grote olielanden zijn akkoord met een kleine verhoging van de eigen productie in januari. De 23 landen, verenigd onder de naam Opec+, halen komende maand dagelijks 500.000 vaten olie per dag extra uit de grond, zo melden internationale media donderdagavond.

De landen konden het niet eens worden over de maanden daarna, maar de hoeveelheid extra olie is wel aanzienlijk minder dan de twee miljoen vaten per dag die oorspronkelijk boven de markt hing.

Afgesproken is dat de olieministers na januari per maand een besluit nemen over de productie. Op de oliemarkt werd positief gereageerd op het nieuws. Donderdagavond kostte een vat Brent-olie $48,77, 1,1% meer dan woensdag. Als het overleg was geklapt werd juist een forse daling verwacht.

Productiebeperking

Vanwege de coronacrisis produceren landen zoals Rusland en Saoedi-Arabië al sinds april veel minder olie dan ze eigenlijk zouden kunnen. Dat moet de vraaguitval opvangen en de prijzen op peil houden.

De 23 landen, verenigd onder de naam Opec+, halen komende maand dagelijks 500.000 vaten olie per dag extra uit de grond. (Foto: Zbynek Burival/Unsplash)

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de olielanden deze productiebeperking per 1 januari fors zouden afbouwen, zodat er bijna twee miljoen vaten per dag extra op de markt zouden komen. De oliemarkt ging voorafgaand aan de vergadering ervan uit dat het afbouwen van die beperking helemaal zou worden uitgesteld.

Te veel olie op de markt

Dat bleek echter geen gelopen race. Te veel olie op de markt kan de prijsstijging van de afgelopen maand ongedaan maken, maar aan de andere kant willen de olielanden ook zoveel mogelijk olie verkopen. Bovendien verschilt de economische situatie van de olielanden onderling sterk. Zo kan Rusland bijvoorbeeld uit de voeten met lagere olieprijzen dan Saoedi-Arabië om de begroting sluitend te krijgen.

Deze twee landen zijn de belangrijkste olieproducenten, maar er moest ook overeenstemming worden bereikt met de overige eenentwintig. De olielanden waren al vanaf maandag met elkaar in conclaaf over de nieuwe afspraken.