Direct naar inhoud

Pensioenfonds ABP neemt Kenter over van Alliander — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 juli 2023

Pensioenfonds ABP neemt, via pensioenuitvoerder APG, het Nederlandse bedrijf Kenter over. Het doet de overname samen met de Canadese pensioenbelegger Omers Infrastructure. Kenter is een dochterbedrijf van netwerkbedrijf Alliander, en houdt zich onder meer bezig met energiemanagement.

Medewerkers van Kenter (Foto: Alliander)

ABP en Omer krijgen beide een belang van 50%. Verdere financiële details worden niet bekendgemaakt. Kenter heeft een jaaromzet van zo’n €100 mln, en de investering van ABP bedraagt “meerdere honderden miljoenen”, aldus Jan Willem Ruisbroek, die verantwoordelijk is voor investeringen van APG in infrastructuur wereldwijd. Volgens een anonieme bron tegenover persbureau Reuters wordt Kenter met deze transactie gewaardeerd op bijna €700 mln (inclusief schulden).

Het is de tweede gezamenlijke investering van ABP en Omers in de Nederlandse energiesector. Vorig jaar kochten ze Groendus, dat bedrijven helpt in de energietransitie.

Impactbeleggen

De investering past in het aangescherpte beleid van ABP om meer ‘met impact’ te beleggen in Nederland. “We hebben een sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid om tijdens de opbouwfase van het pensioen het geld dat we hebben niet alleen ver weg te beleggen, in financiële ingewikkelde producten, maar ook hier in Nederland investeren. Daar is Kenter een voorbeeld van”, zegt Harmen van Wijnen, voorzitter van het uitvoerend bestuur van ABP in gesprek met het FD.

Alliander zette Kenter eind december in de etalage. De verkoop werd ingegeven door beperkende wet- en regelgeving waar Alliander als publiek netwerkbedrijf mee te maken heeft. Kenter levert innovatieve oplossingen voor energiemeting en -management. Het bedrijf plaatst onder meer meters, levert meetdata en geeft inzicht in energieverbruik met online analyses.

Noordzeker

Vorig jaar verkocht netbeheerder Enexis om eenzelfde reden een soortgelijk dochterbedrijf aan pensioenbelegger PGGM en investeerder DIF Capital Partners. Pensioenbeleggers investeren graag in infrastructuur en daaraan gerelateerde activiteiten, vanwege de stabiele kasstromen op de lange termijn. Direct investeren in netbeheerders zoals Alliander en Enexis is niet mogelijk, omdat deze bedrijven in publieke handen zijn. Daarom zoeken pensioenfondsen als ABP en PGGM naar bedrijven en investeringen in de ‘voor- en achterkant’ van elektriciteitsnetten, zoals bijvoorbeeld laadpalen en batterijen.

ABP is ook, samen met windparkontwikkelaar SSE Renewables, initiatiefnemer van Noordzeker. Dat is een windpark dat voor de kust van IJmuiden moet worden gebouwd.

Van Wijnen zegt dat de groene investeringen dezelfde rendementseisen hebben als andere investeringen van het pensioenfonds. “Het begint met een goed rendement. Het gaat uiteindelijk om euro’s per maand. Bij alle beleggingen kijken we naar kosten, rendement en duurzaamheid. Impactinvesteren doet daar niets aan af. Deze deal heeft dezelfde vereisten als onze andere beleggingen.”