De salderingsregeling stamt uit 2004. Toen zag het energielandschap er volstrekt anders uit. Waarom is het zo moeilijk afscheid nemen van deze regeling? Laetitia Ouillet dook in het wetswijzigingsvoorstel en alle andere relevante Kamerstukken, en pakte er diverse rapporten bij om antwoord te geven op die vraag.
Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.
Ouillet duikt in deze eerste aflevering in de ontstaansgeschiedenis van de salderingsregeling, en diept op wat er precies is gezegd en geschreven in de verschillende onderzoeken waar de minister de wetswijziging mede op baseert. “Het is belangrijk om in dit dossier de feiten van de emotie te scheiden”, merkt Ouillet in de podcast op. Veel mensen met zonnepanelen die niet dagelijks het reilen en zeilen in de energiesector volgen, voelen zich overvallen door de afbouw van de salderingsregeling, maar eigenlijk wordt daar al heel lang op gekoerst. Een podcast over denivelleren, over waarom salderen de transitie in de weg zit, oplossingen voor huurders en antwoord op de vraag of thuisbatterijen dan misschien een oplossing zijn.
De gebruikte rapporten, studies en onderzoeken in deze aflevering zijn: het wijzigingsvoorstel van de Elektriciteitswet, inclusief nota van wijziging, tweede nota van wijziging, memorie van toelichting; een rapport van TNO: Effect afbouw salderingsregeling op de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen; De toekomstige impact van salderen door PWC; Onderzoek van Kwink naar de invloed van de afbouw van de salderingsregeling bij huurwoningen; en een second-opinion-onderzoek van SEO Economisch Onderzoek dat het eerder genoemde PWC-rapport nog eens tegen het licht houdt.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.