De Energiewet wordt ook wel het fundament onder de energietransitie genoemd. De wet is aanleiding voor stevige debatten in de Tweede Kamer en moet onder andere consumenten beter beschermen in hun veranderde rol in het nieuwe energiesysteem.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.
“Het is een pannetje dat al een jaar of vier staat te pruttelen”, zegt Laetitia Ouillet in deze aflevering van Voetnoten. De wet – waarvan de invoering gepland staat voor 1 januari 2025 – is een samenvoeging en modernisering van de bestaande elektriciteits- en gaswet die stammen uit de vorige eeuw (1998). “Noodzakelijk onderhoud dus”, volgens energie-expert Ouillet. Ook bevat de wet straks veel nieuwe regelgeving uit Europa en wordt hij aangepast zodat het in de toekomst gemakkelijker wordt om wetgeving uit Brussel op te nemen. “In die zin is het een soort wet-kapstok”, aldus Ouillet.
Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.
Ouillet legt uit hoe de rol van de burger sinds de invoering van de Gas- en Elektriciteitswet in 1998 veranderd is. “We worden geacht actieve consumenten te zijn die bijvoorbeeld energie gaan delen. Dat is een echte gedaantewisseling.” Ook is het energiesysteem sinds 1998 drastisch veranderd. Een doel van de wet is om consumenten beter te beschermen in die nieuwe situatie en rol. De Tweede Kamer deed actief mee aan het verbeteren van de wet en diende een groot aantal amendementen die in de podcast uitgebreid aan bod komen.
Voor deze aflevering spitte Ouillet de wet door, keek het rondetafelgesprek van 27 maart in de Tweede Kamer terug, het wetgevingsoverleg van 8 april en het nam het advies van de Raad van State door evenals een paper van de ACM over de aanpak van energiearmoede bij kwetsbare huishoudens. Ook heeft ze een aantal waardevolle tips waaronder het terugkijken van de technische briefing in de Tweede Kamer van 21 maart (en de eerste van 6 september 2023) en het lezen van de handzame samenvatting die gemaakt is ten behoeve van de internetconsultatie over de Energiewet.