Stroom van windparken op zee zou vanaf 2031 vooral aan land moeten komen in Limburg en Groningen. CE Delft heeft daar een onderzoek naar gedaan. Dat een provincie als Limburg, die niet aan de kust ligt, in beeld is voor de aanlanding van offshore windstroom is minder gek dan het lijkt.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Transmissienetbeheerder TenneT opperde in 2018 al dat ze de aansluiting van toekomstige windparken lang niet altijd meer aan de kust zal realiseren, maar verder in het binnenland. Die “diepe aanlanding” is nodig om alle offshore stroom daadwerkelijk te kunnen inpassen in het elektriciteitsnet. Het doel is om in 2040 op Nederlandse Noordzee 50 GW aan offshore windcapaciteit te hebben. Ongeveer 21 GW moet in 2030 al klaar zijn.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema nóg een onderzoek van CE Delft, dat gaat naar een Nederlands emissieplafond voor sectoren die nu niet onder emissiehandelssysteem ETS vallen, zoals de gebouwde omgeving of de mobiliteitssector. Zo’n plafond zorgt voor CO₂-reductie, maar er is wel een risico op hoge kosten. De extra kosten die energieleveranciers vorig jaar maakten voor klanten met zonnepanelen vormen het tweede onderwerp. Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt raamde de kosten op maximaal enkele honderden euro’s. En tot slot: TenneT verwacht opnieuw fors meer te investeren. De komende tien jaar bedraagt de investeringsagenda zo’n €160 mrd, een verdubbeling van wat TenneT een jaar geleden werd verwacht.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.