Onderhandelaars in Brussel werden het deze week eens over het carbon border adjustment mechanism; de CO₂-grensheffing. Die moet zorgen dat buitenlandse bedrijven gaan betalen voor de CO₂-uitstoot bij de productie van goederen die ze naar de Europese Unie exporteren. Over de open eindjes in de afspraken over deze heffing praten we vandaag met redacteur Joep Westerveld.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Vertegenwoordigers van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten bereikten dinsdagochtend, na een nacht onderhandelen, een voorlopig akkoord. De regeling waarover de Europese onderhandelaars het eens zijn geworden, is omvangrijker dan het aanvankelijke voorstel en gaat ook gelden voor waterstof, indirecte emissies en bepaalde verwerkte producten. Over één belangrijk aspect zijn nog geen afspraken gemaakt, namelijk het uitfaseren van gratis ETS-rechten.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de garantstelling van de Nederlandse regering voor het CO₂-opslagproject Porthos à €175 mln. Ook de eerste aanzet tot maatwerkafspraken tussen het Rijk en zout- en chemicaliënproducent Nobian wordt besproken. En de vaststelling van de maximumtarieven voor warmte door de ACM en de werking daarbij van het prijsplafond passeren de revue.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.