De tijdelijke crisismaatregelen van de Europese Unie, bedoeld om uiteindelijk de energierekening voor Europeanen te verlagen, hoeven wat de Europese Commissie betreft niet te worden verlengd. Joep Westerveld vertelt deze week welke redenen de Commissie daarvoor heeft en of de maatregelen eigenlijk wel succes hebben gehad.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het Europese noodpakket bestond uit een verplicht besparingsdoel voor lidstaten van 5% voor uren met een hoge stroomvraag; een inkomstenplafond (inframarginale heffing) voor elektriciteitsproducenten die relatief goedkope technieken gebruiken zoals hernieuwbare elektriciteit; en ten derde waren er ruimere mogelijkheden voor lidstaten om consumenten en mkb te helpen hun energierekening betaalbaar te houden. Het pakket werd vorig najaar ingesteld om de toen volop aanwezige energiecrisis het hoofd te bieden. Sindsdien zijn de gas- en elektriciteitsprijzen aanzienlijk gedaald en bovendien gestabiliseerd, constateert de Commissie.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het Zuid-Hollandse Stad aan ’t Haringvliet, waar bewoners deze maand kunnen stemmen of ze aardgas willen inruilen voor waterstof. De kabinetsreactie over het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid over rechtvaardigheid in het klimaatbeleid komt als tweede onderwerp langs. En natuurlijk het debat over het eindrapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen deze week.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.