Nadat met Prinsjesdag het eerste deel al gepubliceerd werd, kwam deze week de volledige Klimaat- en Energieverkenning (KEV) naar buiten, met ook de ramingen voor energiebesparing en hernieuwbare energie. De afrekenbare doelen komen binnen bereik, constateerde het Planbureau voor de Leefomgeving, maar alleen als alles meezit.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het doel voor finaal energieverbruik omvat volgens de Europese definities het energieverbruik van eindverbruikers in de sectoren industrie, gebouwde omgeving, landbouw, en mobiliteit inclusief de internationale luchtvaart. De herziene Europese energie-efficiëntierichtlijn (EED) betekent voor Nederland dat het maximum energieverbruik voor deze sectoren in 2030 op 1.609 PJ ligt. Het PBL geeft in de KEV een raming van een bandbreedte waar dit doel binnen ligt, zij het aan de onderkant. Datzelfde geldt voor het percentage hernieuwbare energie in Nederland in 2030, dat geschat wordt op 32% tot 42%. Het doel is 38%. In de studio legt Joep Westerveld uit hoe niet-stuurbare factoren zoals energieprijzen en het weer nog roet in het eten kunnen gooien.
In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de maatwerksubsidie tot €30 mln die kunstmestproducent Yara krijgt voor een project om afgevangen CO₂ op te slaan in Noorwegen. Nog meer subsidienieuws: windparkexploitanten kunnen subsidie krijgen voor het aanleggen van een systeem dat de rode lampen op windturbines dooft als er geen vliegtuig in de buurt komt. En het nieuwe pakket aan regels dat luistert naar de naam Energiebesluit komt langs.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.