Direct naar inhoud

PODCAST Hoe dure warmtenetten goedkoper kunnen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 24 mei 2024

Met maatwerkafspraken en publiek geld moet de gestokte bouw van warmtenetten in grote steden worden vlot getrokken. Want hoewel de maatschappelijke kosten van een warmtenet vaak lager zijn dan van alternatieven, zijn de kosten voor de eindgebruikers meestal hoger.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

Die tegenstelling is een “weeffout” in het systeem, meent NVDE-voorzitter Olof van der Gaag. Nu ligt in de vier grote steden de voortgang van warmtenetten stil uit zorg over risico’s en kosten voor eindgebruikers. Terwijl uit onderzoek van bureau Berenschot blijkt dat uiteindelijk de kosten voor de volelektrische variant duurder zijn voor de maatschappij. Redacteur Katrijn de Rond vertelt hoe dit zit, en welke oplossingen mogelijk zijn.

Hoofdredacteur Wouter Hylkema bespreekt in het nieuwsoverzicht met Ilse Akkermans waarom het Nationaal Plan Energiesysteem wettelijk wordt vastgelegd in de nieuwe Energiewet. En waarom er een versnelde procedure komt voor het afhandelen van bezwaren tegen grote projecten voor uitbreiding van de infrastructuur voor elektriciteit.

Ilse Akkermans (rechts) en Wouter Hylkema. Katrijn de Ronde deed mee via de telefoon. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media