Direct naar inhoud

PODCAST Kernenergie: waar staan we nu?

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 1 juli 2024

Kernenergie is terug van weggeweest. De centrale in Borssele moet langer openblijven en de nieuwe coalitie wil niet twee maar vier nieuwe kerncentrales bouwen. De ontwikkeling daarvan is een proces dat jaren in beslag neemt. Waar staan we nu in dat traject?

Abonneer u nu meteen bij SpotifyGoogle of Apple, en luister elke maand naar Voetnoten: taaie rapporten in drie kwartier uitgelegd.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

“Ik krijg vaak de vraag waarom wij niks aan kernenergie doen. Maar er was gewoon geen rapport om te bespreken”, zegt Laetitia Ouillet. Afgezien dan van een rapport waar zij zelf als deskundig aan meeschreef en wat ze om die reden niet kan bespreken. Tegelijkertijd zijn er wel veel ontwikkelingen op het gebied van kernenergie. Zo zijn er plannen om kerncentrale Borssele langer open te houden, is in het coalitieakkoord van 2021 afgesproken dat er twee nieuwe kerncentrales gebouwd gaan worden en wil de nieuwe coalitie daar nog eens twee bij doen.

Energierapporten zijn verplichte kost voor iedereen die de energietransitie wil begrijpen. Maar waar haal je de tijd vandaan om die studies tot aan de voetnoten door te lezen? Daar heeft Energeia de oplossing voor: Voetnoten, de podcast waarin complexe rapporten, studies en droge teksten helder en begrijpelijk worden besproken door energiedeskundige Laetitia Ouillet en Sabine Sluijters.

De oplossing van Voetnoten is een “veegsessie” waarin in vogelvlucht door alle Kamerbrieven sinds het Coalitieakkoord in 2021 wordt gegaan. Aan de hand van die Kamerbrieven bespreekt Ouillet de stand van zaken rond de levensduurverlening van Borssele, het proces dat moet leiden tot de bouw van de nieuwe centrales en de mogelijke komst van kleine modulaire reactoren (SMR’s).

Voor deze podcast werden de volgende Kamerbrieven gebruikt:

Het webinar over de nieuwbouw van twee kerncentrales en het voorstel voor participatie is hier terug te kijken.

Delen op sociale media