Het kabinet ziet een belangrijke rol weggelegd voor kernenergie in een CO₂-neutrale elektriciteitsproductie vanaf 2035 en wil behalve nieuwe kerncentrales bij Borssele ook inzetten kleine modulaire reactoren. Maar een voorbehoud is op zijn plaats, vertelt Sabine Sluijters.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Kleine watergekoelde kernreactoren zijn vooralsnog het meest geschikt voor gebruik in Nederland, blijkt uit een marktanalyse van NRG|Pallas op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Deze kleine modulaire reactoren (SMR’s) gebruiken een techniek die conventioneel en bekend is uit bestaande kerncentrales en kunnen binnen zeven jaar operationeel zijn, verwachten de onderzoekers. Maar dat betekent zeker niet dat er over zeven jaar een SMR in Nederland staat.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de opmerkelijke positie die het Tsjechische energiebedrijf EPH op de Nederlandse markt heeft na de aankoop van nog twee gascentrales: de Maasstroomcentrale en de helft van de Enecogen. Ook in de podcast: Deze week opende in Weert de fabriek voor lichtgewicht circulaire zonnepanelen van de Nederlandse fabrikant Solarge. En: de start van de European Energy Exchange (EEX) met de wekelijkse publicatie van een marktprijsindex voor groene waterstof: Hydrix.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.