Om in 2050 klimaatneutraal te kunnen zijn houdt het kabinet de mogelijkheid open om negatieve emissieruimte in te kopen bij andere EU-lidstaten, schreef minister Rob Jetten eerder deze week in een Kamerbrief. Redacteur Katrijn de Ronde vertelt hoe dat zit, en of wordt aangekoerst op een herhaling van ‘Denemarken 2020’.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het Europese doel voor 2050 is klimaatneutraliteit, dat wil zeggen: netto nul uitstoot van broeikasgassen binnen de grenzen van de Europese Unie. Nederland heeft het eigen doel subtiel anders gesteld, namelijk “klimaatneutraliteit voor Nederland”. Dat houdt in dat Nederland netto nul uitstoot van broeikasgas in de eigen sectoren bereikt, maar niet noodzakelijkerwijs binnen de landsgrenzen. Zo houdt het kabinet de optie open om tegen die tijd emissieruimte in te kopen van landen die daar een overvloed aan hebben. Dat lijkt op 2020, toen Nederland het surplus aan hernieuwbare-energie-opwekking van Denemarken aankocht om de verplichte Europese doelstelling te halen.
In het nieuwsoverzicht praten Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema als eerste over het Windpark Ten noorden van de Waddeneilanden, waar windenergie offshore aangewend gaat worden voor de productie van waterstof. Er was nog meer waterstofgerelateerd nieuws: de Europese Commissie wil de ontwikkeling van groene waterstof financieel stimuleren via een nieuwe Europese Waterstofbank. En als laatste item bespreken we de €200 mln die het kabinet vrijmaakt om met energiefixteams in heel Nederland kwetsbare huishoudens te helpen met advies en energiebesparende maatregelen.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.