Warmtenetten worden publiek eigendom. Minister Jetten van Klimaat en Energie heeft daarover de knoop doorgehakt. De nieuwe marktordening is de kern van de nieuwe warmtewet, waar al jaren aan geschaafd wordt. Het onderdeel van de wet is zwaar bevochten en het besluit van Jetten wordt fel bekritiseerd. Redacteur Katrijn de Ronde duidt de beweegredenen van Jetten en verwoordt de kritiek van onder meer de warmtebedrijven.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, hakte vorige week de knoop door: warmtenetten moeten publiek eigendom worden. Hij wil daarmee een eind maken aan de bittere strijd die is ontstaan over de marktordening in de nieuwe warmtewet, en kiest voor een marktordening die is gericht op de lange termijn, in plaats van verder te borduren op de staande praktijk. Decentrale overheden juichen het besluit toe, warmtebedrijven zeggen verbijsterd te zijn.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema de groenewaterstofcertificaten die Vertogas sinds deze maand uitgeeft. Ook de omgang met de klantenportefeuilles in geval van een faillissement van de energieleverancier komt langs; de rechtbank Amsterdam deed deze week hierover een opmerkelijke uitspraak, wat meteen tot Kamervragen van Henri Bontenbal (CDA) leidde. Tot slot wordt de vinding van TNO besproken. het onderzoeksinstituut heeft een methode ontwikkeld om de recycling van windturbinebladen -notoir lastig afval- een stap dichterbij te brengen.
De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.