De industrie kan niet doorgaan met business as usual. De meest CO₂-intensieve sectoren van de economie, raffinage en petrochemische industrie, actief van hun verslaving aan fossiele koolwaterstoffen worden afgeholpen. Dat stelden drie deskundigen deze week in de Tweede Kamer. Hoe dan?, was de hoofdvraag van de Kamerleden.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Een eenduidig antwoord op deze hoofdvragen kwam er niet tijdens de hoorzitting, vertelt Energeia-redacteur Hans van der Lugt in de podcast. Er gaapt een gat tussen probleem en praktijk: zodra maatregelen om het probleem van CO₂-uitstoot aan te pakken concreet worden, roepen ze allerlei krachten op, ook tegenkrachten. Daarom moet er niet alleen overeenstemming bestaan over de noodzaak om de CO₂-uitstoot terug te dringen, maar ook over de methodiek én over de toekomstige samenleving en haar economische basis.
In het nieuwsoverzicht bespreken Joep Westerveld en hoofdredacteur Wouter Hylkema de zorgen van de Europese toezichthouder Esma over het gasprijsplafond, of correcter: het prijscorrectiemechanisme. De zorgen van Esma reflecteren de zorgen die het Nederlandse kabinet eerder al verwoordde. De constatering van Enexis dat de regionale energiestrategieën te veel leunen op zon en te weinig op wind is het tweede onderwerp. Tot slot bespreken we de innovatie van RWE, dat in Limburg waterstof wil gaan winnen uit afval.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans (die deze week werd vervangen door Joep Westerveld).