De gemeente Utrecht heeft lokale geluidsnormen opgesteld voor vier windturbines in de polder Rijnenburg, die strenger zijn dan de landelijke normen die tot 2021 golden. Waarom de gemeente dat doet en waarom er ook alweer tijdelijk geen landelijke regels zijn, licht redacteur David Duijnmayer toe.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Het gebrek aan landelijke normen vindt zijn oorsprong in het Belgische plaatsje Nevele, en is via het Hof van Justitie in Luxemburg en de Haagse Raad van State naar Nederland en Utrecht gekomen. De strenge normen en voorschriften zijn volgens Utrecht nodig om de turbines goed in te kunnen passen in de omgeving, waar het “energielandschap” gecombineerd moet worden met toekomstige woningbouw, terwijl op relatief korte afstand van de geplande turbines ook al enkele bestaande woningen staan. Tegen de plannen bestaat dan ook al vanaf het begin de nodige weerstand, onder andere van buurgemeenten en de actiegroep Buren van Rijnenburg en Reijerscop.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de oproep van de Tweede Kamer om te onderzoeken hoe met wetgeving gegarandeerd kan worden dat staalbedrijf Tata Steel zo snel mogelijk overgaat tot de productie van groen staal. Ook de dalende gastransporttarieven –met maar liefst 20%– passeren de revue. Tot slot: de aftrap van de nieuwe branchevereniging voor bedrijven die actief zijn in productie of verbruik van waterstof: NLHydrogen.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.