Nederland heeft het afgelopen jaar amper vooruitgang geboekt in het behalen van het CO₂-doel voor 2030. Zelfs als alle plannen in de pijplijn worden omgezet in beleid, zijn er aanvullende maatregelen nodig om in 2030 het doel van 55% emissiereductie te halen, blijkt uit de Klimaat- en Energieverkenning die het PBL deze week presenteerde. Redacteur Jeroen Savelkouls vertelt waar het aan schort in het Nederlandse klimaatbeleid.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Nederland streeft volgens het meest recente regeerakkoord naar 60% CO2-reductie ten opzichte van 1990, maar heeft wettelijk een doelstelling van 55% in de boeken staan. Alleen al om dit laatste te bereiken moet alles uit de kast, bleek dinsdag uit de KEV. Indien al het geagendeerde beleid wordt meegerekend, en daarbij bovendien de plannen uit het coalitieakkoord die nog niet geheel zijn uitgewerkt worden opgeteld, is het nog altijd onzeker of het doel van 55% reductie wordt behaald. Het streefdoel is nog veel verder buiten bereik.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en Wouter Hylkema een van de complicerende factoren bij de verdere uitvoering van het klimaatbeleid: de zogenoemde Porthos-uitspraak. De Raad van State zette een streep door de bouwvrijstelling, een instrument waarmee het kabinet hoopte aan de stikstofproblematiek te ontkomen. Daardoor dreigen vertragingen voor tal van infrastructurele projecten die cruciaal zijn voor de energietransitie. Ook het proefproject van Liander voor het verwarmen van woningen met waterstof komt voorbij. En tot slot het advies van de ACM om een noodleverancier aan te wijzen voor de kleinverbruikers die na afloop van het afsluitverbod komende april nog schulden hebben.
De Week van Energeia is een nieuw initiatief van Energeia en dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans en met hoofdredacteur Wouter Hylkema als co-host in de studio.