Direct naar inhoud

PODCAST Waarom de correctiefactor waterstof niet helpt

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 november 2024

Er is een nieuwe horde opgeworpen in de stimulering van groene waterstof, menen twee brancheverenigingen. Het gaat om de zogenoemde correctiefactor, die de inzet van waterstof in de raffinaderijen onaantrekkelijker maakt.

Abonneer u nu meteen bij SpotifyApple of uw favoriete podcastplatform en luister elke week naar De Week van Energeia.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De correctiefactor is bedoeld om het speelveld gelijk te trekken tussen enerzijds waterstof die direct wordt ingezet als brandstof in het vervoer, en anderzijds waterstof die wordt ingezet in raffinaderijen om grijze waterstof te vervangen in de productie van fossiele brandstoffen. Staatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat, PVV) stelde die correctiefactor vorige week op 0,4, waarna brancheverenigingen Vemobin en NLHydrogen maar ook Tweede Kamerlid Henri Bontenbal van zich lieten horen: “Weg businesscase”. Hoe dat zit, vertelt Katrijn de Ronde in De Week van Energeia.

In het nieuwsoverzicht bespreken presentator Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema de sectordeal die de netbeheerders, het Rijk en de waterschappen met elkaar sloten. Deze is nodig om te zorgen dat Nederland droge voeten houdt in tijden van netcongestie. En EAZ Wind, een fabrikant van kleine boerenerfwindmolens, is failliet. Het bedrijf, dat tien jaar bestond en 900 van die kenmerkende kleine windturbines plaatste, kan mogelijk nog een doorstart maken.

Katrijn de Ronde (midden), Ilse Akkermans (rechts) en Wouter Hylkema. (Foto: Energeia)

De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional, en voor iedereen die geïnteresseerd is in de actuele ontwikkelingen in de energiemarkt. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld.

Delen op sociale media