De Nederlandse energietransitie moet versnellen, en lastige knopen moeten worden doorgehakt. Liefst in 2040, maar uiterlijk vijf jaar later, moet Nederland een CO₂-neutraal energiesysteem hebben, om zicht te houden op een klimaatneutrale economie in 2050. Tot dat advies kwam deze week het Expertteam energiesysteem 2050.
Abonneer u nu meteen bij Spotify, Google of Apple, en luister elke week naar De Week van Energeia.
Hoe komen we daar?, is de gebruikelijke vraag wanneer het toekomstvisies betreft. Waar meestal de huidige situatie als uitgangspunt wordt genomen, om vervolgens door te rekenen hoe de economie van vandaag klimaatneutraal kan zijn in 2050, deed het expertteam dat anders. Onder leiding van voormalig topambtenaar Bernard ter Haar werd door diverse experts geschetst hoe een ideaal Nederland er over 27 jaar uitziet: schoner, stiller, goedkoper, comfortabeler en gezonder. Vervolgens werd teruggerekend: welke stappen leiden naar dat schone Nederland, en wat betekent dat voor het Nederland van vandaag. Energeia-redacteur Sabine Sluiters was bij de aanbieding van het rapport aan minister Rob Jetten, en sprak met commissievoorzitter Ter Haar.
In het nieuwsoverzicht bespreken Ilse Akkermans en hoofdredacteur Wouter Hylkema het onderzoek van CE Delft, waaruit blijkt dat batterijen niet geschikt zijn om afnamecongestie op te lossen. De capaciteit van de huidige batterijen is te klein en ze zijn te duur. Ook de update van het Bescherm- en Herstelplan Gas wordt besproken. Hierin staat een gedetailleerde prioritering voor de afschakeling van bedrijven en instellingen bij een noodsituatie op de gasmarkt. Tot slot is de “zesjescultuur” (dixit: SODM) bij sommige geothermiebedrijven onderwerp van gesprek.
De Week van Energeia is dé podcast voor de energieprofessional. Elke vrijdag praten redacteuren van Energeia u in een minuut of twintig bij over de belangrijkste ontwikkelingen in de complexe energiewereld, onder leiding van Ilse Akkermans.