Direct naar inhoud

Rijk koopt alle stroom windpark Maasvlakte 2 — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 mei 2023

Het rijk koopt alle stroom van windpark Maasvlakte 2 van Eneco. De productie komt overeen met ruwweg 40% van het stroomverbruik van de rijksoverheid. Dit maakten Eneco en minister Mark Harbers (IenW) maandag bekend bij de officiële opening van het windpark dat sinds vorige zomer draait.

Windpark Maasvlakte 2 op het strand van de Maasvlakte. (Foto: Eneco)

De turbines van windpark Maasvlakte 2 staan deels in de branding op het strand van de Maasvlakte en deels op een dijk. Het park werd in opdracht van, en in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat vorig jaar gebouwd. Er is geen ander windpark in Nederland waarvan de turbines op het strand zijn gebouwd, waar golven vrij spel hebben rond de fundering. Als zeewering vallen strand en dijk onder verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Minister Mark Halbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) verrichtte maandag de officiële opening.

De 22 windturbines leveren jaarlijks naar schatting 416 GWh groene stroom die geheel wordt afgenomen door het rijk, met vooraan het ministerie van IenW zelf. Ruwweg de helft gaat daarmee naar het ministerie en de ondergeschikte diensten zoals opdrachtgever Rijkswaterstaat (kantoren, 20 tunnels, 1143 bruggen, 5500 km snelwegverlichting). Deze zijn daarmee geheel over op hernieuwbare stroom.

De andere helft wordt vanaf 2024 geleverd aan de ministeries van Defensie, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken, en aan het Rijksvastgoedbedrijf. Met de stroom van Maasvlakte 2 draait het rijk voor 40% op groene energie. De doelstelling van de rijksoverheid is om in 2030 uitsluitend hernieuwbare elektriciteit te gebruiken.