Direct naar inhoud

RWE ziet bedrijfsresultaat flink stijgen in chaotisch jaar — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 21 maart 2023

RWE heeft de eigen verwachtingen flink overtroffen met een bruto bedrijfsresultaat van €6,3 mrd. Bij de vorige jaarcijfers werd gesproken over een resultaat tussen de €3,6 mrd tot €4 mrd. Om vaart te houden in de energietransitie zou Europa een voorbeeld kunnen nemen aan het industriebeleid in de VS, zei topman Markus Krebber bij de presentatie.

RWE’s zonnepark bij de Amercentrale. Meer hernieuwbare opwek uit zon staat op het verlanglijstje van het Duitse energiebedrijf. Het afgelopen jaar nam RWE zonnebedrijven over in Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De acquisitie van de Amerikaanse zonnestroomproducent Con Edison Clean Energy Business betekende dat RWE in één keer een grote speler is op de Amerikaanse zonnemarkt. (Foto: Martin Prins/RWE)

Het bruto bedrijfsresultaat (ebitda, gecorrigeerd voor eenmalige effecten) is niet alleen meer dan verwacht, het ligt met €6,3 mrd ook flink boven het resultaat van vorig jaar. Dat kwam uit op €3,65 mrd. Ook de nettowinst (eveneens gecorrigeerd) ligt hoger dan een jaar geleden: eind 2022 kwam het uit op €3,2 mrd, tegen €1,6 mrd over 2021. De resultaten zijn het gevolg van goede resultaten van de handelsvloer, de hoge prijzen op de elektriciteitsmarkt en omzet als gevolg van het op korte termijn optimaliseren van de inzet van elektriciteitscentrales, aldus RWE.

Handel en centrales

Dat is duidelijk terug te zien als gekeken wordt naar de resultaten van de individuele bedrijfsonderdelen. De handelsvloer (RWE Supply & Trading) had een verwacht resultaat van €150 mln tot €350 mln, maar behaalde een bruto bedrijfsresultaat van €1,16 mrd. Dat is ook flink hoger dan een jaar eerder, toen het gecorrigeerde ebitda uitkwam op €769 mln. Eenzelfde trend is te zien bij dochter RWE Generation waarin elektriciteitsopwek uit waterkracht, biomassa en aardgas is ondergebracht. Voorspeld was een bruto bedrijfsresultaat van €700 mln tot 900 mln, maar behaald werd een ebitda van €2,4 mrd. Dat is met name het gevolg van de extra inzet van energiecentrales in een uiterst volatiele markt. In 2021 werd een resultaat van €731 mln behaald.

Het concern RWE verwacht voor 2023 vergelijkbare cijfers, namelijk een bedrijfsresultaat tussen de €5,8 mrd en €6,4 mrd.

Dat alles zet RWE in een goede positie om de investeringen in de energietransitie op een hoog niveau voort te zetten, aldus topman Markus Krebber bij de presentatie van de jaarcijfers. Hij memoreerde dat RWE het afgelopen jaar €4,4 mrd geïnvesteerd heeft, waarvan 80% in projecten die binnen de grenzen van de groene taxonomie vallen. De investeringen omvatten onder andere de aankoop van de Nederlandse Magnumcentrale van 1,4 GW (€443 mln). Die gascentrale kan op korte termijn worden omgebouwd om tot 30% waterstof te stoken, en op langere termijn geheel overgezet worden op waterstof. Ook het winnen van de tender voor Hollandse Kust (west) kavel VII staat in het jaarverslag genoemd. De meeste aandacht was evenwel gereserveerd voor de aanwinst van het Amerikaanse zonnebedrijf Con Edison Clean Energy Business, dat volgens RWE één van de leidende zonnestroomproducenten in de VS is.

Stabiel beleid

RWE wil en gaat groen investeren, benadrukte Krebber meermaals. Maar om daar te komen is hulp nodig van overheden. De RWE-topman zei dat de Europese regels ingewikkeld zijn, en processen lang duren. Hij juichte de voornemens van de EU om dat te vergemakkelijken toe, maar zag daar graag meer haast achter. Hij meende dat er een “duidelijke verdeling van taken” is: beleidsmakers zetten de kaders, en laten de uitvoering aan de private bedrijven over. “Voortdurend debatteren over marktordening, marktinrichting, onverdiend profijt en overwinst is allesbehalve behulpzaam”, aldus Krebber. “Er is behoefte aan stabiel beleid, en zekerheid voor investeerders.”

Krebber stelde dat de Europese Unie en de Europese overheden een voorbeeld zouden kunnen nemen aan het Amerikaanse industriebeleid, met name de Inflation Reduction Act. Dat is een goede manier om een eigen toeleveringsindustrie op te bouwen, meende Krebber, zodat kan worden voorkomen dat projecten stil komen te liggen, of dat Europa afhankelijk wordt van toeleverende landen. Krebber wees de suggestie van de hand dat RWE voorstander is van protectionistisch beleid, zoals volgens sommigen de VS heeft ingezet met de genoemde Inflation Reduction Act. Hij meende dat de VS en de EU in de opbouw van productiecapaciteit juist samen op kunnen trekken.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen
Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen
Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen