Direct naar inhoud

Samenwerkingsovereenkomst brengt geothermie in Amersfoort dichterbij — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 23 augustus 2022

Warmtebedrijf Amersfoort, EBN en Tullip Energy willen samen een aardwarmtebron realiseren. Het plan is om in 2026 een doublet op te leveren, en een jaar later met de levering aan huishoudens en bedrijven in Amersfoort te beginnen. Een opsporingsvergunning is er al, de financiering is nog niet rond.

Warmtenetleidingen. (Foto: Ko Hage Fotografie/ANP)

Dat meldt het warmtebedrijf deze maandag. In Amersfoort ligt een klein warmtenet dat zo’n 700 woning-equivalenten belevert. Het net wordt nu doorgetrokken van de wijk De Nieuwe Stad naar de bedrijventerreinen Isselt en De Hoef. In totaal mikt het bedrijf op 15.000 aangesloten woningequivalenten. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een verduurzaming van de warmte. De huidige biowarmteketel wordt straks aangevuld met warmtepompen en zonnepanelen, zodat er in de winter minder hout verstookt hoeft te worden. Ook wil het bedrijf aquathermie als bron toevoegen. Warmtebedrijf Amersfoort maakt geen gebruik van gasketels.

Over een aantal jaren moet het net grotendeels gevoed worden door een nog te realiseren aardwarmtebron. Hiervoor is een opsporingsvergunning aanwezig, maar de exacte locatie is nog niet bekend. Volgens Ankie Barendregt van het warmtebedrijf wordt hier op korte termijn, waarschijnlijk dit najaar, een besluit over genomen. Dit besluit zal dan voor een groot deel gebaseerd zijn op de gegevens die het bodemonderzoek van EBN en TNO in het kader van Scan hebben opgeleverd. Aan de financiering wordt nog gewerkt.

Meer afnemers, verder verduurzamen

“Het is altijd een wens geweest van het Warmtebedrijf Amersfoort om onze bronnen te verduurzamen”, zegt Barendregt. “Wij hebben destijds gekozen voor gecertificeerde biomassa als alternatief voor aardgas, maar over biomassa is nu veel discussie. En daar hebben wij last van. Maar je moet ergens mee beginnen; als klein net met weinig afnemers, kun je nog niet investeren in een dure installatie. Door de uitbreiding van ons net kunnen we nu met aardwarmte een extra stap zetten, verder verduurzamen en het gebruik van lokale biomassa afschalen.”

Operator van de bron wordt Tullip Energy Exploration & Development, een relatief jong olie- en gasbedrijf gevestigd in Amsterdam. Het bedrijf is hoofdzakelijk actief buiten Europa, namelijk in Kazachstan, het Midden-Oosten en Afrika. Daar produceert het olie uit zogenoemde brown fields, velden waarvan het einde van de economische levensduur in zicht is. In Klazienaveen werkt Tullip, samen met Shell en ZON Transitie Support, aan de ontwikkeling van een geothermiedoublet op de locatie van twee oude gasputten. Daarnaast heeft het bedrijf plannen voor de ontwikkeling van een aardwarmtebron in Ede.

Het initiatief in Amersfoort houdt geen verband met het vorig jaar mislukte geothermieproject Lean in het nabijgelegen Nieuwegein. De initiatiefnemers van Lean -Engie, TNO, Universiteit Utrecht en Huisman Geo- hebben het project aldaar stopgezet vanwege te trage besluitvorming in de lokale politiek. Dit tot grote onvrede van de provincie, die de argumentatie van Lean “zwak” noemt.