Direct naar inhoud

Schade aan snelweg door problemen bij vervanging warmteleiding Nuon — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 juli 2017

Problemen met de vervanging van een warmtetransportleiding van Nuon heeft tot ernstige verkeershinder geleid. De A2 is sinds woensdagochtend tussen knooppunt Holendrecht en knooppunt Amstel in één richting afgesloten. Verkeer vanuit Utrecht naar Amsterdam wordt omgeleid.

Nuon werkt sinds april aan de vervanging van een ruim zes kilometerlange warmtetransportleiding tussen Diemen en Amstelveen. Woensdagochtend leidde een door aannemer Heijmans uitgevoerde boring onder de A2 tot problemen, waardoor boorvloeistof -een mengsel van cement, zand en water- kon weglekken. Aangezien dit leidde tot verzakkingen en schade aan het asfalt, besloot Rijkswaterstaat de weg te sluiten.

“We weten niet precies hoe het weglekken van de boorvloeistof heeft kunnen gebeuren”, zegt woordvoeder Ariane Volz van Nuon. “Dat zijn we nu aan het onderzoeken. De boring is inmiddels afgerond, vannacht hebben we de nieuwe leiding neergelegd.” De warmtebuis loopt van de Nuon-locatie Diemen naar Amstelveen. De vervanging van het complete traject, nodig in verband met de isolatie van de leiding, moet in september zijn afgerond.

Rijkswaterstaat laat weten dat uit onderzoek is gebleken dat de boorvloeistof zich heeft kunnen verspreiden in de funderingslaag van het asfalt. De weg kan daardoor op en neer veren. Om te achterhalen waar de vloeistof precies zit, wordt deze donderderdagmiddag ruim 1.100 vierkante meter asfalt (80 meter lang, over een breedte van vier rijkstroken) met een dikte van meer dan 30 centimeter weggefreesd. Hieruit zal ook moeten blijken of volstaan kan worden met de vervanging van het asfalt, of dat ook de fundering vernieuwd moet worden. 

De afsluiting leidde donderdagochtend tot een file op de A2 van zo’n 7 kilometer. Rijkswaterstaat kan niet zeggen wanneer de weg weer wordt vrijgegeven.

Daags na publicatie zegt Nuon dat niet de gehele transportleiding vervangen zal worden, zoals eerder in een persbericht vermeldt. Het gaat slechts om een deel van 300 meter.