Direct naar inhoud

STEMMING Grenzen worden geslecht, stroom kukelt onder EUR 50-linie — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 21 juli 2010
De inhoud van dit artikel is gemigreerd. Lijkt er iets mis te gaan, of onderdelen te missen? Neem dan contact met ons op.

Termijnmarkten
De gisteren aankondigde lange termijn-beren op de oliemarkt kunnen nog in hun hok blijven; de korte-termijn stieren hebben het momenteel nog voor het zeggen. Zowel bij Brent-olie als WTI-olie is het septembercontract inmiddels leidend. De ochtendhandel wordt door handelaren rustig genoemd, zoals elke woensdagochtend is in afwachting van wekelijkse voorraadcijfers uit de Verenigde Staten van het Energy Department. Maar dat neemt niet weg dat Brent- en WTI-olie vooralsnog doorgaan op het noordwaartse pad van gisteren. Toen pluste Brent-olie er 60 cent bij, en deze woensdag staat de teller nog eens 58 cent hoger, waardoor een in september geleverd vat Noordzee-olie momenteel USD 76,80 waard is. WTI-olie won dinsdag maar liefst USD 1,04 in waarde en mag daar rond lunchtijd vandaag 51 cent bij optellen, wat een septembervat USD 78,09 waard maakt.

Wat aan deze stierige bewegingen ten grondslag ligt? De aandelenmarkt in Europa leefde gisteren op na kwartaalberichten van Apple die positiever waren dan verwacht. Verder zijn de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste olieconsument, kleiner dan verwacht. Dat bleek uit wekelijkse cijfers van het American Petroleum Institute (API) en handelaren rekenen op een gelijkluidend bericht vanmiddag van het Energy Departement. Daarbij is het driving season, het moment waarop Amerikanen op vakantie gaan met hun campers, losgebarsten. Ook is het van juni tot november ‘orkanenseizoen’ in de VS, en orkanen brengen het risico met zich mee dat platformpersoneel van zee moet worden gehaald en olie- en gasproductie stil komt te liggen.

Van de handel in steenkolen werd gisteren al geconstateerd dat deze dun was. Vandaag lijdt deze markt onder stevige prijsdalingen die zich voordoen in de Duitse stroommarkt, zeggen handelaren tegen Montel Powernews. Dat verklaart het voorste jaarcontract steeds verder afglijdt van de USD 100-grens waar het tweeën halve week geleden nog geruime tijd boven wist te blijven. Gisteren verdampte nog eens een dollar waarde van de tonprijs op de EEX, waardoor het sloot op USD 97,50 per ton steenkool.

Voor emissierechten is het ook al weer tien handelsdagen geleden dat het December 2010-contract stevig boven een tonprijs van EUR 15 kon blijven zitten. Na de eerste week van juli is het weer kwakkelen geblazen aan de onderkant van die grens: een beetje op en -wat meer- een beetje neer. Net als gisteren staat de prijs onder druk. Nadat dinsdag werd beëindigd op een prijs van EUR 14,23 per ton CO2-uitstoot, staat deze ochtend EUR 14,15 op de borden van de European Climate Exchange. De dalende Duitse stroomprijzen hebben mogelijk de hand in deze waardevermindering.

De meeste gasnoteringen op de Europese handelsplatformen roetsjten gisteren, na een opleving in de ochtendhandel, alsnog naar beneden, zo constateert Montel Powernews. Dat was een gevolg van het feit dat er aanvankelijk flink gekocht werd door een toenemende hoeveelheid marktdeelnemers. Toen er later flink meer gas over de Langeled-pijpleiding bleek te worden aangevoerd, waren de relatief hoge prijsniveaus niet langer te verdedigen. Een door Montel gesproken handelaar verwacht een verdere zuidwaartse correctie de komende dagen.

Op de Endex-termijnbeurs belandde het voorste gascontract gisteren aan het einde van de handelsdag daardoor opnieuw onder de grens van EUR 20, en wel op een MWh-prijs van EUR 19,75. En het pricing panel corrigeert dat vandaag rond lunchtijd nog verder naar beneden, tot een MWh-prijs van EUR 19,55. Het contract verkeerde op 1 juni voor het laatst onder die EUR 20-grens maar kwam daar maandag aan het eind van de handelsdag weer terecht.

Door de dunne stroomhandel als gevolg van de vakantie kent het voorste Duitse jaarcontract weinig omzet. Dat maakt dat prijzen “buitenproportioneel kunnen reageren” op slechts 1 transactie, constateert een door Montel gesproken analist. Een portfolio manager voegt er aan toe dat de omzet niet in één keer is ingezakt, maar al een paar weken aan het verminderen is. Cal 11 basislast is daardoor onder de EUR 50-grens gezakt op de EEX. Gisteren sloot het contract op een MWh-prijs van EUR 49,91, rond lunchtijd staat er met EUR 49,40 dus nog eens 51 cent minder op de borden.

Nederlandse Cal 11 basislast beziet de EUR 50-grens sinds gisteren ook vanaf de onderkant. Dat contract sloot de handelsdag op EUR 49,78 per MWh, en is rond het middaguur vandaag nog lager gewaardeerd op EUR 49,36 per MWh. Het Nederlandse voorste jaarcontract zat sinds begin april dit jaar niet meer op zo’n laag niveau.

Spotmarkten
Verminderde beschikbaarheid van windvermogen doet de Duitse stroom
spotprijzen wat aantrekken. Donderdagstroom kost 11 cent meer dan deze woensdag geleverde stroom en wel EUR 48,92 per MWh. Nederlandse basislast voor morgen is EUR 49,51 waard, 27 cent meer dan woensdagstroom.

Gas-spotprijzen dalen door de toename van LNG aanvoer in Groot-Brittannië. Marktspelers stoppen met het injecten van gasbergingen in afwachting van de aankomst van LNG-schepen daar, wat de prijs naar beneden drukt. Op de APX leverde dat gisteren een verlies van 50 cent op de MWh-prijs op, ondanks een stevige omzet van 34.440 MWh (verdeeld over 9 transacties). Dat betekende een laatste verhandelde prijs van EUR 18,50 per MWh.