Direct naar inhoud

STEMMING Storm leidt tot afschakelen 1.000 MW windvermogen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 oktober 2017

Energeia’s stemming behandelt achtereenvolgens de prijsontwikkeling op de markten voor olie, steenkool, CO2-emissierechten, aardgas en elektriciteit. Beweeg met de muis over onderstaande interactieve figuren voor prijsinformatie.

Olie

De olieprijs beleefde vorige week een korte rally, die de prijs van ‘s werelds belangrijkste grondstof tot vlak onder de $60 per vat bracht, een prijsniveau dat in geen twee jaar is gezien. Dat voedde speculatie over het einde van een periode van relatief lage olieprijzen, schreef deze week Het Financieele Dagblad.

Maar sindsdien vertonen de olieprijzen weer een dalende lijn, stelt de krant. De spanning over het afsluiten van een belangrijke Koerdische oliepijpleiding door Turkije lijkt weggeëbd, en bovendien valt de vraag naar olie in het derde kwartaal doorgaans lager uit dan in het tweede kwartaal. Dat komt onder andere door het Amerikaanse ‘driving season‘ in het tweede kwartaal, waarbij Amerikanen massaal de auto pakken voor vakanties en familiebezoek. Ook zijn er aanwijzigingen dat het aantal boortorens in de Verenigde Staten toeneemt, terwijl de productie binnen het Opec-kartel ook stijgende lijkt, vooral als gevolg van een productietoename in Irak en Libië.

Steenkool

In bovenstaande grafiek zijn de ontwikkelingen van het novembercontract voor steenkool achterwege gebleven. De gegevens van Bloomberg waar Energeia uit put, leverden te weinig eindprijzen om in de figuur op te nemen.

Na een periode van prijsdaling staan er de laatste dagen weer plussen op het bord bij steenkoolcontracten. Volgens adviesbureau Energi Danmark waren de marktdeelnemers van mening dat de verliezen van vorige week wat overdreven waren. Verder wordt opgemerkt dat er in China een vakantieperiode van een week is aangebroken, en ook in Duitsland werd deze week een feestdag gevierd. Dit maakt de handelsvolumes erg klein.

Trump
In de Verenigde Staten probeert president Donald Trump de steenkoolindustrie leven in te blazen. Zijn minister van Energie Rick Perry heeft een plan gelanceerd dat elektriciteitsproducenten met een brandstofvoorraad die negentig dagen overstijgt, extra beloond. De beloning is dan voor de leveringszekerheid in het geval van een aanvoerprobleem. De markt reageert weinig enthousiast. Zeker, het plan zal enkele worstelende kolencentrales langer openhouden, maar het zal geen nieuwbouw bewerkstelligen. Dat maakt de kans dat dit plan de steenkoolsector de gassector onttroont als hofleverancier van brandstof aan elektriciteitsproducenten nihil.

CO2
 

De prijs voor CO2-emissierechten lijken zich comfortabel te nestelen rond de €7 per ton. Hoewel er wel enige reactie volgt op bewegingen op de markt voor steenkool of elektriciteit, verwachten marktdeelnemers dat dit zo blijft tot er weer nieuws volgt over de politieke onderhandelingen rond de hervorming van het emissiehandelssysteem. Volgende week donderdag staan weer zogenoemde trilaterale gesprekken gepland tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten.

Aardgas

Aardgasprijzen kenden deze week een felle opleving na een aanvankelijke prijsdaling. Niet helemaal duidelijk is wat hier de drijvende kracht achter is. Diverse marktkenners noemen in elk geval de hoge prijs die op de Aziatische markt voor LNG betaald wordt, wat maakt dat er weinig vloeibaar gemaakt aardgas naar de Europese markt komt.

Nord Stream 2
Het kabinet overweegt orders van Nederlandse bedrijven voor de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2, die gas moet transporteren van Rusland naar Duitsland, te verzekeren. Dat blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit antwoorden van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën maandag in antwoord op Kamervragen van Tweede Kamer-leden Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) en Sandra Beckerman (SP) over mogelijke steun voor de fossiele sector door middel van exportkredietverzekeringen.

Van Raan en Beckers wilden van de staatssecretaris weten of er bij eventuele ondersteuning rekening wordt gehouden met aspecten van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Volgens Wiebes is dat het geval. Eerder deze zomer werd al duidelijk dat de Nederlandse overheid via het exportkredietgenootschap Atradius DSB vooral projecten garandeert die ten goede komen aan de olie- en gasindustrie. Ter verklaring liet het ministerie van Financiën toen weten dat het genootschap “vraaggestuurd” is.

Eerder dit jaar meldden de maritieme dienstverleners Boskalis en van Oord dat ze samen een intentieverklaring hebben getekend voor werkzaamheden aan Nord Stream 2. De Nederlandse bedrijven gaan zogeheten steenstortwerkzaamheden uitvoeren voor het project. Het contract heeft volgens de Nederlandse bedrijven een waarde van circa €250 mln, met een aandeel van elk 50%.

Elektriciteit

De prijs voor elektriciteit lijkt zich -zoals vaker- grotendeels te verlaten op de richtingkeuze van de andere energiemarkten. De opwaartse beweging op de steenkool- en aardgasmarkt wordt gereflecteerd door de elektriciteitscontracten.

Grootse groei zonnepanelen
De groei van de opwekkingscapaciteit uit zonnepanelen is vorig jaar wereldwijd voor het eerst groter geweest dan de toename bij welke andere energiebron dan ook. De nieuwe zonnevelden en -panelen waren goed voor bijna 75 GW aan toevoegingen, terwijl de groei van de capaciteit van bijvoorbeeld kolencentrales niet verder kwam dan 57 GW, als rekening wordt gehouden met de sluiting van oude centrales.

Dit blijkt volgens Het Financieele Dagblad uit een onderzoek van het Internationaal Energieagentschap IEA dat woensdag is gepubliceerd. De totale opwekkingscapaciteit is vorig jaar toegenomen met 165 gigawatt. Omdat naast zonnepanelen onder meer ook de capaciteit van wind sterk groeide, was twee derde van de capaciteitstoename afgelopen jaar afkomstig uit duurzame energiebronnen.

De harde wind die momenteel waait, wordt vooral weerspiegeld in de Duitse spotprijzen. Vanwege de relatief beperkte opstelling aan windturbinevermogen in Nederland, heeft harde wind hier veel minder vat op de prijzen.

De wind was wel aanleiding voor Tennet om noodvermogen af te roepen, iets wat deze donderdag rond de klok van 16.00 uur al drie keer was gebeurd. Volgens Jeroen Brouwers werd rond 10.15 uur “door té sterke wind(vlagen)” rond de 1.000 MW aan windvermogen afgeschakeld. Dit gebeurde met turbines op land zowel als op zee. Ook is onverwacht een centrale uitgevallen. Volgens de transparantiepagina van de EEX gaat het om RWE’s Amer 9 in Geertruidenberg.