Direct naar inhoud

Tennet sluit miljardenlening af bij bankenconsortium — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 16 juni 2023

Hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft een lening van €8 mrd afgesloten bij een groep banken, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank. De zogenoemde kredietfaciliteit is volgens Tennet een van de grootste in Europa sinds 2020.

Een kredietfaciliteit is een lening waarbij de lener – Tennet in dit geval – niet in een keer een specifiek bedrag leent, maar over een langere periode de mogelijkheid krijgt om geld op te nemen op het moment dat dat nodig is. Het geeft Tennet dus de zekerheid dat het over vreemd vermogen kan beschikken, gecombineerd met een zekere mate van flexibiliteit wat het daadwerkelijke gebruik betreft.

Hoofdkantoor van Tennet in Arnhem. (Foto: Tennet)

De kredietfaciliteit van €8 mrd is afgesloten door Tennet Holding en kan ingezet worden voor zowel investeringen in Nederland als Duitsland. Het afsluiten van de lening is volgens Tennet dan ook mede bedoeld om de benodigde investeringen te kunnen blijven doen terwijl de gesprekken over een mogelijke verkoop van Tennet Duitsland aan de Duitse staat lopen.

De nieuwe kredietfaciliteit heeft een looptijd van tweeënhalf jaar en wordt aan Tennet ter beschikking gesteld door een groep Europese banken: BNP Paribas, ABN Amro, BNG, Commerzbank, Deutsche Bank, ING, Rabobank, Santander, SMBC en UniCredit.

Kredietfaciliteiten zijn naast het uitgeven van groene obligaties een belangrijke manier voor Tennet om aan voldoende vreemd vermogen te komen voor alle investeringen die in het hoogspanningsnet op land en op zee gedaan moeten worden. Tennet heeft bijvoorbeeld ook nog een lopende kredietfaciliteit van €3 mrd bij een bankenconsortium dat uit deels dezelfde banken bestaat. Deze faciliteit loopt in november 2024 af.